Het Dutch Institute for Technology Safety & Security (DITSS), hét instituut op het gebied van technologische innovaties en nieuwe samenwerkingen op het gebied van veiligheid, is een feit. Het kennisinstituut werd op 21 maart jl. gelanceerd tijdens een bijeenkomst bij Prodrive in Son.
In het DITSS bundelen bedrijfsleven, kennisinstituten en overheid de krachten van Brainport Regio Eindhoven (technologische innovatie) en Midpoint Brabant (social innovation; het slimmer toepassen en combineren van bestaande en nieuwe producten op een creatieve, nieuwe manier). De regio’s gelden als proeftuin voor de rest van Nederland. De innovaties die hier tot stand komen op het gebied van veiligheid kunnen in de toekomst ook nationaal en op Europese of wereldschaal worden toegepast. Bedoeling is dit initiatief op te nemen in het programma van de Digitale Steden Agenda, en het vanuit daar verder te brengen.
De lancering van het nieuwe instituut vond plaats aansluitend op het minisymposium ‘Technologie, Social Innovation en Veiligheid’. Hier werden ook diverse Operational Field Labs gepresenteerd. Bijvoorbeeld ‘Netcentrisch werken’, dat mogelijkheden biedt voor cases zoals de brand bij een chemisch bedrijf in Moerdijk. Bij Netcentrisch werken worden live camerabeelden, statische geografische informatie over de omgeving en actuele informatie over objecten, bijvoorbeeld over de opslag van gevaarlijke stoffen, geïntegreerd en visueel hoogwaardig aangeboden aan politie, brandweer en/of ambulance. Op deze manier werken alle betrokken organisaties met dezelfde informatie. De informatie ondersteunt de samenwerking van de hulpverleners en zorgt dat partijen sneller beslissingen kunnen nemen en effectiever optreden. De technologie is ontwikkeld door het bedrijf Geodan, dat vanaf het eerste moment betrokken is bij het Dutch Institute for Technology, Safety & Security.
DITSS is een initiatief van Stichting Technologie & Veiligheid, Geodan, het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Oost-Brabant, Technische Universiteit Eindhoven, Tilburg University, Brainport Development, Midpoint Brabant, gemeente Eindhoven (DSA-trekker van de Bedrijvige Stad), gemeente Tilburg (DSA-trekker van de Onze Stad) en de provincie Noord-Brabant.
Meer informatie over de lancering van het instituut vindt u op de website van DITSS. Wilt u meer weten over het DSA-thema Bedrijvige Stad? Neem dan contact op met Ad Ketelaars.
Je kunt niet meer reageren.