Maak kennis met… Aty de Groot

In deze ‘Maak kennis met..’ rubriek stelt Minouche Besters (innovatie adviseur DSA) deze keer vijf vragen aan Aty de Groot (ICTU). Tot nu toe kwamen er alleen bestuurders, ambtelijk trekkers of programmamedewerkers van de Digitale Steden Agenda aan bod. Maar gezien de leuke samenwerking tussen DSA en Goed Opgelost! heeft Minouche de kans aangegrepen om vijf vragen aan Aty te stellen. Wat vindt Aty de kracht van de DSA en wat is de grootste kans voor innovatie bij overheden?

1. Wil je jezelf even voorstellen?

Ik ben Aty de Groot, werkzaam bij ICTU. De afgelopen 3,5 jaar was ik gedetacheerd bij BZK, waar ik me bezig heb gehouden met vermindering regeldruk en verbetering dienstverlening. De website Goed Opgelost! (goedopgelost.overheid.nl), waarvan ik hoofdredacteur ben, is daarvan een zichtbaar resultaat. Uit Goed Opgelost! is deze zomer de samenwerking met de DSA voortgekomen. Heike, Geert-Jan en Henk-Martijn kwamen met het idee voor de Grote Digitale Steden Competitie (GDSC) en stelden mij voor om dat samen met Goed Opgelost! te doen. Natuurlijk heb ik ‘ja’ gezegd. Dit is echt zo’n samenwerking waar iedereen beter van wordt. En ik vond het ook heel inspirerend om te zien met wat een creativiteit en digitale vindingrijkheid Heike van alles in elkaar zette.

Mijn eigen digitale achtergrond is van een andere soort. Ik begon in 1978 mijn werkende leven als redacteur bij het automatiseringsvakblad Computable. Bestaat nog steeds, maar wel alleen digitaal. Ik was bij de persconferentie waar IBM zijn PC in Nederland introduceerde, bij de presentatie van de Apple-II in Amsterdam en bij de start van de Nederlandse vestiging van Microsoft. Bill Gates was bij die gelegenheid zo ongeveer de minst opvallende persoon in de zaal, maar ook toen al – het is nu ruim 30 jaar geleden – was hij een inspirerende spreker. Ik heb me tot op de dag van vandaag in heel veel verschillende functies en werkomgevingen altijd bezig gehouden met de combinatie taal/vertellen en ICT.

 2. Wat vind jij de kracht van de DSA?

De kracht van de DSA zit voor mij vooral in de opstuwende werking die de DSA kan hebben. Het zijn niet alleen de hele grote gemeenten, maar ook kleinere die innovatie brengen en halen. Met de Grote Digitale Steden Competitie hopen we daaraan bij te dragen.

 3. Wat zie je als grootste kans voor innovatie bij overheden in deze tijd?

De grootste kans voor innovatie zie ik in de digitale dienstverlening, maar dan wel van website tot procesontwerp. Ik hoop dat er bij ambtenaren bij alle overheidsorganisaties voldoende digitale denkkracht en veranderbereidheid is. En vanuit mijn talige perspectief hoop ik, dat digitale informatievoorziening echt zal gaan bijdragen tot een beter begrip bij burgers en ondernemers in hoe de overheid in elkaar zit en waar je voor wat moet zijn. Digitale paarse krokodillen zijn nog lelijker dan die van plastic.

 4. Je gaat vanuit het ministerie BZK naar ICTU, welke mogelijkheden biedt dat voor de samenwerking met de DSA?

ICT zit niet voor niets in de naam ICTU; DigiD, de basisregistraties, overheid.nl, samenwerkende catalogi, het komt allemaal uit de koker van ICTU, dus wat dat betreft zit het wel goed. ICTU zoekt ook steeds meer de samenwerking met de gebruikers van landelijke voorzieningen, dus met de ambtenaren op lokaal niveau. Daar worden we met zijn allen beter van. En ik blijf bij ICTU werken aan Goed Opgelost!

 5. Wie wil jij vijf vragen stellen en waarom?

Ik wil het estafettestokje doorgeven aan Mieke Visch van het ministerie BZK. Zij is dossierhouder DSA bij het ministerie BZK. Het is goed dat zij ook aangesloten blijft bij de GDSC. Ik ben onder andere benieuwd hoe BZK vanuit de rijksoverheid de Digitale Steden Agenda verder kan brengen.

Je kunt niet meer reageren.