eHealth Steden Estafette en Opschalingscoalitie

Dankzij de eHealth Steden Estafette reist sinds juni 2015 kennis en kunde over ICT als middel om (kwetsbare) bewoners langer zelfredzaam te laten zijn, van stad naar stad. Staat bij de estafette het creëren van awareness en kennisdeling voorop, bij de hieraan gekoppelde ''Opschalingscoalitie eHealth'' gaan steden serieus aan de slag met het daadwerkelijk, gemeente-overschrijdend opschalen van bewezen succesvolle eHealth toepassingen.

Hoe werkt het

Gemiddeld iedere twee maanden neemt een estafettestad het stokje over van een voorgaande stad. Aan een gevarieerd publiek laat de ontvangende gemeente zien hoe zij ICT inzet in de zorg voor en het welzijn van haar kwetsbare bewoners. Aan de hand van presentaties, filmpjes, workshops en daadwerkelijk uitproberen van eHealth toepassingen krijgt het publiek de innovatieve oplossingen en mogelijkheden te zien.

Bij de hieruit voortgevloeide 'Opschalingscoalitie eHealth'' beoordelen estafettesteden onderling, met wie zij een samenwerkingsverband aangaan. Met als doel een eHealth toepassing gemeente-overschrijdend geïmplementeerd te krijgen. Opdat deze eHealth coalities vanaf 2017 daadwerkelijk kunnen starten.

Doelgroep

De doelgroep waar het uiteindelijk om draait, is de kwetsbare bewoner. De vraag hoe hij/zij zich zo goed mogelijk zelfstandig en met behulp van een netwerk kan redden, is de ontstaansgrond van de estafette en de opschalingscoalitie.

Voor de estafette- en coalitiebijeenkomsten echter is de belangrijkste doelgroep de ambtenaar, die werkzaam is in het sociaal domein en dus in dienst staat van kwetsbare bewoners binnen zijn/haar gemeente. Daarnaast zijn bewoners, zorg- en welzijnsprofessionals, wethouders, ondernemers, verzekeraars en andere betrokkenen van harte welkom op de estafette bijeenkomsten. Kortom, voor iedereen die succesvolle toepassing en ontwikkeling van eHealth hoog op de agenda heeft staan.

Voortgang

De eHealth Steden Estafette heeft inmiddels Alkmaar, Woerden, Enschede, Rotterdam, Smallingerland en de regio Zuidoost-Brabant aangedaan. Breda, Amsterdam en Den Haag volgen na de zomer.

De Opschalingscoalitie bestaat uit alle negen estafettesteden en staat nog open voor andere geïnteresseerde steden die aan willen haken. De plannig is dat eind 2016 de onderlinge coalities gevormd zijn, waarna vanaf 2017 daadwerkelijk opgeschaald kan gaan worden.