Welkom in de wereld van het 3D-stadsmodel

Donderdag 23 juni stond in het teken van de mogelijkheden die de 3D stadsmodellen gemeenten bieden. Rotterdam is hier erg ver mee en deelde haar kennis en ervaringen met een dertigtal geïnteresseerden vanuit elf steden uit het hele land. Het was een inspirerende middag vol interactie en discussie.

Wat is 3D en wat kan je ermee?

Rotterdam had al in 2010 een 3D stadsmodel. De meerwaarde werd door verschillende afdelingen onderkend, maar het model voldeed nog niet volledig aan de wensen. Er kwam een nieuwe versie die steeds beter aansluit op de behoefte van de gebruikers. Jane Hermans lichtte dit proces nader toe. Onderdelen van deze toelichting waren de aanleiding, keuzes, aanpak, resultaten en het einddoel.

Bekijk de presentatie en het uitgebreide inhoudelijke verslag.

Worldcafe 3D stadsmodel

In dit worldcafe stonden drie vragen centraal: Welke kansen zie je voor een 3D stadsmodel? Wat is er voor nodig het stadsmodel te laten slagen? En wat ga jij na vanmiddag in je eigen organisatie doen?

“De discussies tijdens de ronde tafel waren zeer constructief en leverde de gemeente Rotterdam ook weer nieuwe inzichten op over mogelijke verbeteringen in het eigen proces en/of stadsmodel”, aldus Rob Poll, adviseur basisinformatie van de gemeente Rotterdam. “We zijn erg blij met deze input en gaan uiteraard verder kijken hoe deze informatie ons verder kan helpen”. In het inhoudelijke verslag lees je meer over het worldcafe.

Een zeer geslaagde middag!

Al met al is de middag zeer geslaagd. Deelnemers waren erg enthousiast en zagen verschillende mogelijkheden. “Door vandaag te horen hoe ver Rotterdam is, hebben we beter inzicht gekregen in hoe ver we zelf in Tilburg zijn” aldus Erik van Roermund, gemeente Tilburg.

Jorg de Ridder, gemeente Eindhoven: “Bij het ontwikkelen van een toekomstige landelijke standaard zou het Rotterdamse 3D-model een goed voorbeeld zijn!”.

De DSA blijft de ontwikkelingen rondom de 3D stadsmodellen volgen en ondersteunen waar kan. Wil jouw stad aan de slag met 3D stadsmodellen of heb je ergens hulp bij nodig? Zie je graag een landelijke standaard en wil je je daar voor inzetten? Neem dan contact op met Geert-Jan en we bekijken samen wat we kunnen doen.

Je kunt niet meer reageren.