Veel interesse binnen gemeenten om aan de slag te gaan met het Ondernemingsdossier

Steeds meer steden zien de voordelen in om aan de slag te gaan met het Ondernemingsdossier (OD). De invoering van het OD is wenselijk en laagdrempelig voorzowel het MKB als de gemeenten. Via het ‘digitale kluisje’ stelt een ondernemer zijn gegevens beschikbaar aan overheden die hij zelf kiest. De ondernemer kan zo eenvoudiger voldoen aan regels en verplichtingen die hem worden gesteld. Steden profiteren ook van werken met het OD doordat zij efficiënter en gerichter toezicht kunnen houden en completere vergunningaanvragen binnen krijgen.

Begin juni organiseerde de Bedrijivige Stad een workshop voor gemeenten en omgevingsdiensten over het OD. De sessie is breed bezocht en heeft geresulteerd in een aantal gemeenten die afspraken gemaakt hebben tot een versnelde invoering van het OD.

Tijdens de workshop hebben René van de Ven (gemeente Bladel) en Suzette Gijzen (gemeente Tilburg) gesproken over de ervaringen die zij als toezichthouder hebben opgedaan sinds zij het OD actief gebruiken in hun werk. Ook hebben de deelnemers van de bijeenkomst gebrainstormd over de mogelijke verbeteringen in het gebruik van het OD en is er gesproken over welke stappen een gemeente moet ondernemen om te kunnen starten.

Er zijn hierbij vele constateringen gedaan, die de Bedrijvige Stad, het programmabureau en het ministerie van EZ willen oppakken met elkaar voor de beoogde brede, versnelde en verrijkte benutting van het OD.  Enkele van deze punten/acties zijn:

  • Het was voor vele partijen niet duidelijk dat de regelhulp “standaard” aangeleverd wordt en dat alle gemeenten met een kleine jaarlijkse vergoeding kunnen zorgdragen voor een up-to-date regelhulp (inclusief eventuele lokale aanpassingen).
  • Veel gemeenten dachten (mede gezien de benadering) dat het belang bij het bedrijfsleven ligt en daarmee de gemeenten “volgend” zijn. Dit is slechts ten dele waar. Er zijn ook grote (groeiende) kansen voor de gemeenten. En daarmee ligt de uitdaging bij beide partijen. We hebben geconcludeerd dat we meer nadruk zullen leggen op: de voordelen (businescase van de gemeente) en de slimmere bundeling van branches. Dit laatste omdat deelname van grote branches het aantrekkelijk maken voor beide partijen.
  • Binnen vele gemeenten wordt Economie gezien als de peiler van het Ondernemingsdossier, dit ondanks het feit dat de huidige benutting gericht is op vergunningen, toezicht en handhaving. Met andere woorden: de actieve deelname van de sector en wethouder verantwoordelijk voor Vergunningen en Toezicht en Handhaving is cruciaal.
  • De beeldvorming van het Ondernemingsdossier, de benuttingswijze en de inhoud is veelal bij verschillende mensen nog niet geheel duidelijk. De visualisatie vanuit verschillende perspectieven is daarmee ook een actiepunt.

De Bedrijvige Stad heeft een speciale ruimte ingericht op de werkplaats van de Digitale Steden Agenda om de discussie over het Ondernemingsdossier voort te zetten. Verslag en presentaties van de workshop zijn hier ook te vinden. Ga naar de werkplaats en wordt lid van de groep!

Je kunt niet meer reageren.