Met nieuwe energie gaat Digitale Steden Agenda door na Bestuurlijke meetup

Donderdag 1 oktober vond de bestuurlijke meetup van de DSA plaats in Tilburg. Aanwezig waren de betrokken steden, ministeries en partnerorganisaties van de DSA. Er werden citypitches gehouden over best practices uit de steden, een keynote van prof. dr. Albert Meijer, een gesprek met drie ministeries en er was een informatiemarkt.

Bekijk een korte filmpressie van de dag (1,5 minuut)

 

Wethouder Erik de Ridder, voorzitter DSA, heet iedereen van harte welkom in Tilburg en belooft dat iedereen aan het eind van de dag de bijeenkomst vol goede energie en opgeladen zal verlaten.

Vijf citypitches

 

Schermafbeelding 2015-10-02 om 21.30.22

Govroam

Wethouder Frits Rorink, gemeente Deventer pitcht over govroam. Sinds vandaag heeft de gemeente Deventer, net als 24 andere overheidsinstellingen, govroam; een veilige verbinding, waarbij je bij alle deelnemende organisaties direct op Wi-Fi kunt. Eén keer inloggen, overal online. Heb je al een govroam account? Dan kun je nu dus ook in Deventer terecht. Wil je ook govroam? Kijk op govroam.nl hoe je aan kunt sluiten.

Woonconnect

Robert Elbrink, gemeente Eindhoven, presenteert over de voordelen voor zorg maar ook voor de woningbouw bijvoorbeeld, wanneer je je woning volledig digitaal in kaart zou kunnen brengen. Dat is een schat aan informatie. Woonconnect is één van de voorstellen voor een citydeal van Agenda Stad. Robert roept op om mee te doen. Neem voor meer informatie contact op met Robert Elbrink.

Schermafbeelding 2015-10-02 om 21.33.44

Zorginnovaties

Niels de Beer, gemeente Breda presenteert over zorginnovaties. De ouderen uit een wijk in Breda zijn in kaart gebracht en er is onderzocht waar zij behoefte aan hebben: zij willen actief iets doen. De koppeling met leerlingen is snel gemaakt. Ouderen kunnen actief bijdragen aan het lesprogramma van een basisschool. Oudere mensen kunnen via een beeldverbinding praten met de klas om bijvoorbeeld een geschiedenisles te geven. Andere steden kunnen dit idee zo toepassen. Sociale cohesie is hier niet het doel maar het middel. ‘Slim innoveren doen we samen’. Neem voor meer informatie contact op met Niels de Beer.

Qiy

Gemeentesecretaris Jan van Ginkel, gemeente Schiedam: ‘En hoe schaal je innovatie dan op?’ De kleinste ontdekkingen voegen veel waarde toe, zoals de paperclip. Qiy staat voor: ‘ik bepaal als burger zelf hoe ik mijn privacy organiseer. Geef ik tijdelijke of doorlopende toestemming voor inzicht in mijn privé gegevens, en aan iedereen of aan specifieke partijen?’ Via Qiy heb je het zelf in de hand. Kijk voor meer informatie op qiyfoundation.org

Open data

Paul van den Schoor, gemeente Tilburg, pitcht over de open data intentieverklaring, geïnitieerd door een vijftal steden via de Digitale Steden Agenda; Utrecht, Den Haag, Amsterdam, Tilburg en Eindhoven. De intentie is opgezet samen met VNG, KING en het ministerie van BZK. Er zijn vijf pijlers en het gaat om het proactief delen van kennis. Er wordt een Nationaal kennis-, expertise- en testcentrum opgezet om data te ontsluiten. Paul: ‘Dit kunnen wij niet alleen. Steden kunnen zich aanmelden bij de DSA om mee te doen’. Neem voor meer informatie contact op met Fatiha Alitou.

Keynote prof. dr. Albert Meijer

 

Schermafbeelding 2015-10-02 om 21.36.51

‘Licht beïnvloedt gedrag’ aldus prof. dr. Albert Meijer, Universiteit Utrecht. Stratumseind Eindhoven heeft onderzoek gedaan naar de invloed van licht op veiligheid. Handelingen van overheden worden gekoppeld aan handelingen van burgers. Dit lokt een discussie uit in de zaal, want wat vinden bewoners er eigenlijk van dat hun gedrag via licht beïnvloed wordt? In hoeverre is nudging wenselijk? Het wordt voor de burgers gedaan in plaats van mét de burgers.

Wendbare publieke innovatie

Succesvolle publieke innovatie is volgens Albert het vermogen om op een nieuwe manier problemen aan te pakken. Een innovatief ecosysteem heb je daarbij nodig; een geheel van samenhangende elementen. Wendbare publieke innovatie bestaat uit vier componenten:

  1. Mobiliseren: gebruik verschillende innovaties; triple helix, experts, inwoners.
  2. Experimenteren: creëer een veilige omgeving, dit kan ook een tijdelijke omgeving zijn waarbij een soort niche gecreëerd wordt om bijvoorbeeld regelluw te kunnen testen.
  3. Vitaliseren: transformeren, het kantelen van een organisatie, dat is vaak niet wenselijk. Het gaat om het inbedden ervan, om het oude én het nieuwe in plaats van een van beide.
  4. Balanceren: als een sympathieke oplossing eenmaal draait, zijn er vaak aanvullende maatregelen nodig voor de effecten, de bias, die je in eerste instantie over het hoofd ziet.

In gesprek met de ministeries EZ, BZK en I&M

Schermafbeelding 2015-10-02 om 21.25.47

Gemeentesecretaris Jan van Ginkel, gemeente Schiedam, gaat in gesprek met Mark Bressers (ministerie EZ), Willemieke Hornis (ministerie I&M) en Eric Stokkink (ministerie BZK). Jan van Ginkel vroeg onder andere: ‘Wat is de betekenis van DSA voor het Rijk?’ en: ‘Als je iets mocht wensen, wat zou je dan willen?’

‘Voor BZK is de Digitale Steden Agenda heel belangrijk, we zijn ongelofelijk blij dat we daarbij kunnen helpen. Ik roep ook iedereen op om zich aan te sluiten bij dit initiatief’ aldus Eric Stokkink.

‘Ik vind het aardige van de DSA, en dat kan nog wel beter denk ik, dat je daaraan echt ziet dat voorbeelden zoals govroam: dat is niet om je heen kijken en daarvan leren. Nee, het is dit wat hier werkt, kan daar ook’ aldus Mark Bressers.

Willemieke Hornis: ‘Eén groot netwerk is misschien niet realistisch. Het samenwerken tussen al die smart city initiatieven is een zoektocht. Er is nog veel winst te behalen met innovaties crossover’.

Delen, leren en experimenteren

 

De Digitale Steden Agenda biedt sinds 2012 een platform om gecoördineerd kennis te delen, te leren en te experimenteren met elkaar, zowel op inhoud als op processen en procedures. Daarnaast versterkt het programma de samenhang van het netwerk van steden, samenwerkingspartners, programma’s en initiatieven. De DSA is nauw verbonden met landelijke partners, zoals VNG, KING, G4, G32, Doorbraak in Dienstverlening, GoedOpgelost!, Platform31, NEN en verschillende ministeries. Binnen DSA 1.0 zijn mooie samenwerkingen ontstaan en goede resultaten geboekt. We bouwen graag voort op de inhoud die er al is en vullen deze aan met nieuw opgedane inzichten, met als doel om de steden beter in positie te krijgen om innovaties te delen en om de activiteiten van de DSA goed aan te laten sluiten op de wensen, behoeften en mogelijkheden van de stakeholders.

Doe je ook mee?

 

Neem contact op met Fatiha Alitou of Geert-Jan Kollenstart en hoor meer over de mogelijkheden om deel te nemen.

Schermafbeelding 2015-10-02 om 19.44.54

Aan het eind van de dag wordt geproost onder het genot van een Schrobbelèr. En inderdaad, iedereen verlaat opgeladen en vol goede energie de bijeenkomst!

Je kunt niet meer reageren.