Donderdag 26 mei waren we met ons netwerk (betrokken steden en partnerorganisaties) te gast op de Campus Party te Utrecht. De werkwijze van de Campus Party (samenbrengen, samenwerken, samen bouwen) inspireerde ons een meetup voor ons netwerk te organiseren, waarbij we naar verschillende manieren van samenwerken rondom innovatie hebben gekeken. Samenwerking: door co-creatie tussen overheid en burger of door samen een droomstad te bouwen. Door samen building blocks te maken die innovatieve ontwikkelingen verder brengen. Of internationale samenwerking: hoe ontwikkelen we de ‘e-domocracy’, met Estland als voorbeeld.
Co-creatie overheid en burger
Joost Fledderus zet de toon met een interactieve sessie over co-creatie. Wanneer is sprake van co-creatie tussen de overheid en haar burger? En waarom en wanneer is samenwerking met bewoners relevant? Met behulp van een case over afval in het park laat Joost zien dat cocreatie niet altijd zorgt voor een positiever beeld van burgers over de overheid. Wel over zichzelf trouwens! Hij sluit af met een lijstje van do’s en don’ts, zodat we zelf aan de slag kunnen met co-creatie. Ben je benieuwd naar het verhaal van Joost? Zie hier de presentatie Joost Fledderus.
Droom van Nederland
Martijn neemt ons als ‘duurzaamman’ mee naar droomstad Den Bosch. Vanuit zijn wens om de totale innovatiekracht en creativiteit van een land te ontsluiten is het concept ‘droomstad’ ontstaan. In Den Bosch is hier als eerste stad vorm aan gegeven.
Hoe werkt het: burgers, bedrijven, instanties, kortom iedereen kan zijn droom aanmelden op een speciaal daarvoor ontwikkelde site. De droom moet gebonden zijn aan een locatie of komt op het zogenaamde droomeiland terecht. Bij voldoende belangstelling wordt de droom gepubliceerd en verder ontwikkeld en worden samenwerkingspartners gezocht.
Wat levert het op: het verbindt partijen en er ontstaan nieuwe netwerken. De gemeente weet wat er leeft, burgers kunnen hun wensen/ideeën op een eenvoudige, digitale manier aan het licht brengen en het leidt tot samengaan om tot iets unieks te komen.
Bekijk hier de volledige presentatie Droom van Nederland.
Benut de energie op events door meteen de ideeën te plaatsen op @DroomstadDB en zorg voor continuïteit #CampusParty pic.twitter.com/hnUXOr89bb
— DigitaleStedenAgenda (@digitalesteden) May 26, 2016
Informatie standpunt Utrecht
Robbert Meijers ligt de innovatiestroom en relevantie voor de gemeente toe: nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op en de adoptie-graad van een nieuwe ontwikkeling neemt evenredig toe. Snapchat had 7 dagen nodig om gelanceerd en geaccepteerd te worden. “Software is eating the world”, aldus Mark Anderson.
De gemeente Utrecht beschreven vanuit informatie standpunt #CampusParty #ookDSA pic.twitter.com/IqYLxqXQsq
— DigitaleStedenAgenda (@digitalesteden) May 26, 2016
Grote vragen voor overheid en gemeenten hierbij zijn: hoe gaan we om met alle technieken, hoe gaan we dit omarmen, beet pakken? Binnen gemeente Utrecht zij allereerst alle directeuren getraind met als topics: futurologie, design theory, ethische vraagstukken rondom innovatie en data. Alle afdelingen van de gemeente deden vervolgens mee aan bioscoopsessies, waarin interactief gewerkt werd aan oplossingen en prototypes en zogenaamde ‘building blocks’ werden gebouwd, want zoals Tom van de Wetering zegt: ‘innovatie doe je door te maken, je denkt erover na door te maken, je werkt samen door te maken, je gaat in discussie door te maken’.
Visionairs gezocht voor internationaal experiment
Vanuit een samenwerkingsverband tussen Estland, Zweden, Oekraïne en Nederland doet Frans Jorna een oproep aan gemeenten om mee te denken over digitalisering van democratie door het openstellen van gemeentelijke doelstellingen. Een vernieuwend concept, waarbij bewoners hun stem krachtiger kunnen laten horen in politieke processen.
Gaat NL samen met Estland,Zweden &Oekraïne verkennen welke digitale middelen de lokale democratie kunnen stimuleren? pic.twitter.com/Lw2rxcUPxe
— DigitaleStedenAgenda (@digitalesteden) May 26, 2016
Frans is in dit kader op zoek naar experts, initiatiefnemers binnen de overheid die willen meedenken over hoe een open structuur ontwikkeld kan worden, waarbij iedere burger kan meekijken wat de gemeente doet. Zijn vraag: wil je mee experimenteren en/of een klankbord zijn in wat het zou moeten opbrengen. Wil je in de kopgroep van dit experiment? Na de zomer zal gestart gaan worden met Zweden, Estland, Oekraïne en Nederland. Wie ziet deze visionairsrol wel zitten en meldt zich aan? In presentatie vind je meer achtergrondinformatie.
Afsluitend hebben we op de Campus Party kunnen rondkijken en van een borrel genoten. Daar werd door gemeenten uit de regio Utrecht een convenant getekend, waarmee zij verder vormgeven aan samenwerking op het gebied van open data.
Dank aan de gastvrijheid van de Campus Party en Gemeente Utrecht!
Je kunt niet meer reageren.