Maak kennis met de DSA Linking pins

Elke deelnemende stad van de Digitale Steden Agenda (DSA) heeft binnen haar organisatie een zogenaamde Linking Pin aangewezen. De linking pins maken deel uit het actieve netwerk van de DSA. Zij zijn onze sparringpartners, nemen deel aan de ambtelijke meetups, verbinden de DSA leden met hun collega’s op inhoud en geven vanuit hun praktijkervaring input voor het programma van de DSA.

Maar wie zijn deze linking pins? Waar houden zij zich mee bezig en waarvoor kun jij bij ze terecht? Maak nu kennis met de linking pins van de gemeente Zaanstad, Rotterdam en Utrecht.

Ron Brizée

Ik ben Ron Brizée, adviseur Strategie en Bestuurlijke vraagstukken bij de gemeente Zaanstad. Ik houd me onder andere bezig met innovatie en informatietechnologie. Alle steden zijn bezig om ‘smart city’ te worden. En elke stad worstelt met dezelfde vragen: hoe krijgen we de ketenpartners mee in deze innovatie en hoe sluiten we aan bij de opgaven en identiteit van de stad. Zonde om bij het realiseren van smart city het wiel steeds opnieuw uit te vinden! Als steden kunnen we veel leren van elkaars aanpak en gezamenlijk optrekken. Om die reden ben ik samen met de DSA initiatiefnemer om hierover een collegereeks te organiseren. Als je dit ziet zitten, hieraan wilt meewerken of deelnemen, laat dat dan de DSA weten.Foto Ron Brizee

In Zaanstad staat energietransitie hoog op de bestuurlijke agenda. Tempo maken lukt pas echt als gemeenten hierin samenwerken met inwoners, ondernemers en corporaties. En uiteraard levert efficiënt datagebruik van alle partijen meerwaarde op. Samen optrekken?

Ron Brizée

Frank Vieveen

Ik ben Frank Vieveen, programmamanager digitale economie/smart city bij de gemeente Rotterdam. Momenteel ben ik bezig met een veelheid aan activiteiten die te maken hebben met innovatie in en voor de stad. Daarnaast ben ik het aanspreekpunt en verbinder voor allerlei Smart City initiatieven, digitalisering en telecom. In mijn stad Rotterdam staat (digitale) innovatie hoog op de agenda: op vele niveau’s wordt hieraan gewerkt, denk daarbij bijvoorbeeld aan open- en big data, informatie gestuurd werken, Rotterdam 3D , innovatie in de buitenruimte en niet te vergeten het Rotterdam Resilience programma.

Frank Vieveen profielfotoIn de afgelopen 7 jaar ben ik bij de DSA betrokken  geweest als verbinder en ambtelijk vertegenwoordiger van de gemeente Rotterdam. Vanuit die hoedanigheid nodig ik je van harte uit een keer contact met me op te nemen om van gedachten te wisselen over bovenstaande en/of andere onderwerpen: kennis delen maakt immers iedereen sterker.

Groet en hopelijk tot ziens/sprekens!

Frank Vieveen

Brigitte Hulscher

Ik ben Brigitte Hulscher, programmamanager Smart Cities, Marketing en digitale Innovatie bij de afdeling Economische Zaken van de gemeente Utrecht. Sinds 2013 betrokken bij de DSA voor het thema ‘de Groene Stad’, met Amersfoort.

Sinds 2015 -het jaar waarin Utrecht meedeed aan de slimste binnenstad verkiezing van Nederland en deze won- volop actief aan de slag gegaan als programmamanager, verbinder en aanspreekpunt voor ‘smart cities’. Bezoeken aan Rome (eurocities smart cities workshop), Barcelona (world expo) en onlangs Austin (smart cities summit) hebben mij inzicht gegeven in de wereldwijde overeenkomstige vraagstukken van smart cities en de vele pilots en oplossingen die er al geboden worden.

De overleggen met de DSA en G5, waar kennisuitwisseling, delen van best practices en geleerde lessen centraal staan, zijn helpend voor de oriëntatie op de ‘next step’ in de smart city ontwikkeling van Utrecht. Het is een gezamenlijke zoektocht waarin uiteenlopende type barrières in denken, doen en publiek privaat samenwerken, binnen de gemeentelijke muren moeten worden geslecht. De inbedding van de smart technologie in het stedelijk Brigitteweefsel, is behalve een technologisch vraagstuk ook een cultuur en governance vraagstuk om de innovaties te kunnen supporten en de stad naar een volgend smart city level te brengen. Dan is het goed om deel uit te maken van smart city netwerken met innovators en verbinders die voor dezelfde vraagstukken zitten, om de paden te verkennen en de bruggen in cross-overs te slaan die nodig zijn.

Brigitte Hulscher

Je kunt niet meer reageren.