Grote Digitale Steden Competitie 2016

De Grote Digitale Steden Competitie is een initiatief van de Digitale Steden Agenda en Goed Opgelost!. Op een speelse manier willen we gemeenten stimuleren om praktijkvoorbeelden van verbeterde (digitale) dienstverlening en bedrijfsvoering te delen met anderen. Meedoen aan de competitie is eenvoudig: deel je ervaring digitaal via NetwerkWiki en persoonlijk via de meetups.

Stem nu op jouw favoriete finalist

Na een jaar vol inspiratie en hard werken nadert de Grote Digitale Steden Competitie 2016 haar apotheose. De twee finalisten, Rotterdam en Haarlem, strijden nu samen om de titel ‘Digiproofste Stad van NL’! Dit doen ze middels onderstaande videoboodschappen waar jij op kan stemmen. Tijdens ons eigen Out&New feest (aanmelden) op 24 maart zal de winnaar bekend worden gemaakt!

De vindt de filmpjes op ons Vimeo-kanaal. De directe links naar de filmpjes zijn: Rotterdam & Haarlem.

[google-drive-embed url="https://docs.google.com/spreadsheets/d/1VsUD4rt6j7U3rlrOWujiMrslKB0wIQHf_pq2cUokPHI/htmlembed" title="Top 5 GDSC16" icon="https://ssl.gstatic.com/docs/doclist/images/icon_11_spreadsheet_list.png" width="100%" height="275" style="embed"]

Bekijk hier de volledige stand

Hoe werkt het

We versnellen door praktijkvoorbeelden te delen en over te nemen van elkaar. Deze praktijkvoorbeelden komen te staan op NetwerkWiki. Dit platform biedt een (groeiend) overzicht in de stakeholders, programma’s, projecten, instrumenten, thema’s, kernwoorden, publicaties, onderzoeken en ontwikkelingen rondom (stedelijke) maatschappelijke opgaven in het publieke domein. De oplossingen kunnen daardoor in een rijkere context worden geplaatst. De voorbeelden van Goed Opgelost! zijn allemaal overgenomen in de NetwerkWiki.

Delen en overnemen

Door te delen waar jouw stad bezig is, kunnen andere steden op weg worden geholpen. GDSC16 beoogt een cultuur van kennisdeling en samenwerking. Door deze kennisdeling kunnen steden de implementatie van eigen verbeteringen versnellen. Hierdoor versnelt de delende stad ook nog eens. Om Napoleon Hill, schrijver van o.a. Think and grow rich, te quoten: “You can succeed best and quickest by helping others to succeed’.

Deel je ervaringen en kom zo zelf ook weer tot nieuwe inzichten.

Het proces van het delen van praktijkvoorbeelden is zeer eenvoudig. Je vult het format (link) in en wij doen de rest. Wordt dit voorbeeld gehonoreerd, dan verschijnt het voorbeeld op NetwerkWiki. Daarmee ontvangt jouw stad het aantal verdiende punten.

Laten zien dat je een voorbeeld hebt overgenomen, kan ook eenvoudig door een mail te sturen. Beschrijf daarin (zo kort mogelijk) welk voorbeeld je hebt overgenomen en wat de ervaringen zijn hiermee. Dit voegen we dan toe aan het oorspronkelijke voorbeeld. Op die manier krijgt dat voorbeeld meer waarde voor andere steden.

Bekijk hier het overzicht aangedragen voorbeelden GDSC16 of kijk op NetwerkWiki.

Thema's en rode draden

In GDSC16 staan vijf thema’s centraal. De eerste vier thema’s zijn reeds gedefinieerd, het vijfde thema zal gedurende het jaar ingevuld worden. Thema’s zijn:

  1. Sociaal domein
  2. Omgevingswet
  3. Dienstverlening
  4. Energie

Binnen de thema’s zijn verschillende rode draden te ontdekken. Dit zijn thema overstijgende perspectieven die bijdragen, maar niet gebonden zijn, aan een van de thema’s. De rode draden zijn:

  • Open Data
  • Samenwerkingsvormen (pps)
  • Burgerparticipatie
  • Bedrijfsvoering

De praktijkvoorbeelden per thema sluiten zoveel mogelijk aan bij deze rode draden.

Meetups

Per thema organiseren we een meetup. Meetups zijn informele, laagdrempelige bijeenkomsten waarin kennis en ervaringen worden gedeeld over een van de thema’s. Meer informatie over de meetups vind je op:

Naast de georganiseerde meetups is er in de competitie ook de mogelijkheid om digitaal bij te dragen. Enerzijds door het aandragen van nieuwe praktijkvoorbeelden bij NetwerkWiki, anderzijds door bestaande praktijkvoorbeelden te verrijken met eigen ervaringen. Dit kan je zelf doen door te reageren op een praktijkvoorbeeld in NetwerkWiki. Het kan ook door jouw aanvulling voor een praktijkvoorbeeld te mailen aan competitie@digitalestedenagenda.nl.

Zo scoor je punten voor GDSC16

Verslagen meetups

Doelgroep

DSA-gemeenten doen automatisch mee aan de competitie. Ben je geen DSA-gemeente maar wil je wel graag meedoen? Meld dit bij competitie@digitalestedenagenda.nl. De organisatie heeft ten alle tijden het recht om wildcards uit te delen.

In meetups zijn ook niet gemeentelijke experts aanwezig. Uitgangspunt is altijd kennis- en ervaringsdeling en het perspectief is vanuit gemeenten.

Voortgang

Onderdeel van de competitie is het verdienen van punten. Dit kan op verschillende manieren.

  • Neem deel en draag bij aan een thema-meetup.
  • Neem (delen van) praktijkvoorbeelden over
  • Deel eigen goede praktijkvoorbeelden

Er zijn ook nog een aantal andere manieren om punten te verdienen. Bekijk meer informatie over de spelregels.