Het ministerie van Economische Zaken (EZ) bracht op 6 juli een advies uit van de studiegroep duurzame groei. Input daarvoor zijn de adviezen van een aantal werkgroepen, waaronder de werkgroep digitale economie. Deze werkgroep verkent de waarde van ICT en digitalisering voor de Nederlandse economie. De overheid staat voor een aantal opgaves als het gaat om digitalisering en economie: het benutten van de economische kansen, door het op orde brengen van randvoorwaarden zoals digitale kennis en vaardigheden en veilige infrastructuur. Daarin kunnen zij zelf een voorbeeldrol vervullen. Ook wil de overheid maatschappelijke effecten en aanbevelingen die daarop volgen borgen in alle beleidsdomeinen.
Belangrijke input voor formatiebesprekingen
Het onderzoek is verricht door de studiegroep duurzame groei, die bestaat uit topambtenaren van diverse ministeries, het Centraal Planbureau en de Nederlandsche Bank. Een nieuwe coalitie kan de adviezen moeilijk negeren, aldus het Financieel Dagblad. De scenario’s zullen grote invloed hebben op de campagne in de aanloop naar de verkiezingen van maart 2017 en de formatiebesprekingen daarna, verwacht voorzitter Maarten Camps, secretaris-generaal van EZ.
Effecten van Digitalisering op de samenleving
De werkgroep onderkent de volgende effecten van digitalisering op de samenleving:
- economische groei, creatieve destructie en de rol van ICT
- toenemende onzekerheid
- nieuwe concurrenten en het effect op het Nederlandse verdienvermogen
- gevolgen van data voor privacy en veiligheid
Wat is nodig? Slimme mensen, slimme ondernemers, slimme infrastructuur en slimme overheid
Om hier adequaat op te kunnen reageren als overheid, moet zij zorgdragen voor een viertal randvoorwaarden:
Slimme mensen – het op orde krijgen van de digivaardigheden van huidige en toekomstige werknemers, door verankeren digitale vaardigheden in onderwijs, aanpak digitale laaggeletterdheid en vasthouden en uitbouwen van high end kennis en talent.
Slimme ondernemers – het creëren van de juiste randvoorwaarden voor ondernemers, zoals digitale proeftuinen, weerbaarheid verhogen tegen cyberdreigingen door middel van een innovatieprogramma (Small Business Innovation Research Program – SBIR).
Slimme infrastructuur – versterken Nederlands vestigingsklimaat met een publiek-private Taskforce Digitale Infrastructuur
Slimme overheid – werken naar een Generieke Digitale Infrastructuur 2.0, verstevigen van de regie met meer verbinding tussen overheden en intensiever gebruik van innovatieve digitale toepassingen door de overheid. Voor dat laatste adviseert de werkgroep een stimuleringsbudget beschikbaar te stellen: hiermee moet het voor overheden (waaronder dus gemeenten) gemakkelijker worden om, ondanks de onzekere baten bij pilots en innovatie, meer innovatiegericht te gaan inkopen.
Wil je meer weten over het advies van de werkgroep digitale economie, bijvoorbeeld welke uitwerking er dan wordt voorgesteld per beleidsthema, kijk dan hier.
Het bovenliggend rapport van de studiegroep duurzame groei is hier te vinden.
Voor dat rapport hebben naast de werkgroep digitale economie ook andere werkgroepen input geleverd, die wellicht ook interessant zijn:
Je kunt niet meer reageren.