Wat een ambtenaar moet snappen van Blockchain

Begin mei stuurde ICTU een tweet uit en plaatste een artikel op de website over blockchain en de implicaties voor gemeenten. Mijn interesse en grote nieuwsgierigheid was gewekt. Ik maakte het tot doel deze informatie te delen met mijn Haarlemse collega’s. Een hele uitdaging, maar het is gelukt! Mijn naam is Carin Roest, linking pin van Haarlem, en ik vertel jullie hier graag meer over.

Ingewikkelde materie

Op 11 oktober hield ICTU in Haarlem tijdens een lunchbijeenkomst een blockchain-presentatie (blockchain-2016-haarlem). Jeroen Neerincx en Bas Kaptijn, ICTU-bedrijfsarchitecten, namen directie, hoofdafdelingsmanager, managers, ICT- en E-dienstverlening projectleiders van de gemeente Haarlem mee in de wereld van blockchain. Een technologie die voor velen nog altijd heel ingewikkeld is om te begrijpen en om zich de toepassing daarvan voor te stellen. Probeer het proces en de belofte maar eens aan de eettafel ’s avonds versimpeld over te dragen!

Kansen voor gemeenten

Blockchain is meer dan Bitcoin en staat aan het begin van een verdere ontwikkeling. Het zou zomaar eens net zo groot kunnen worden als het internet geeft Bas Kaptijn aan (zie whitepaper). Hij onderstreept daarbij dat er binnenkort grote doorbraken verwacht worden waardoor een verkenning voor de overheid nu een goede moment is. Zie ook dit artikel op gemeente.nu.

Haarlem in de startblokken

Blockchain biedt de mogelijke oplossing bij moeilijke vraagstukken over het eigenaarschap van data en privacy. Met Geonovum heeft ICTU een R&D-faciliteit in de steigers gezet – http://beta-lab.nl/ – waar in een (privaat)-publieke samenwerking geprototyped kan worden. Haarlem heeft besloten Blockchain nauwkeurig te blijven volgen en is startklaar wanneer deze technologie nodig is binnen een e-project. Via de Pilotstarter zullen binnenkort ook tien gemeenten starten met een blockchainexperiment. Kortom, blockchain komt eraan!

Contact

ICTU is altijd bereid een presentatie te geven en Haarlem zal bij de start van een e-project met gebruik van deze technologie zeer geïnteresseerd zijn op te trekken met andere gemeenten. Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op via Geert-Jan!

Je kunt niet meer reageren.