Op dinsdag 8 december kwamen vijftig deelnemers vanuit steden, private partijen en andere geïnteresseerden bij elkaar voor de sessie “samen meten is nog meer weten”. De gemeente Den Haag, het CBS en de Digitale Steden Agenda organiseerden deze bijeenkomst om te identificeren waar op het gebied van statistiek en onderzoek meer samengewerkt kan worden.
Chief Scientist als kenniswerker
Prof. dr. Wim Derksen duidde met veel voorbeelden het verschil tussen onderzoek en beleid. Hij maakt daarbij het onderscheid tussen bevindingen en conclusies en gaf inzicht in goede kennisvragen aan onderzoekers. “Wat kan er gebeuren” of “wat zijn de scenario’s” zijn betere onderzoeksvragen dan “wat moeten we doen” (meer een beleidsvraag).
Een onderzoeker heeft bevindingen, beleidsmakers trekken op basis daarvan de conclusies… #samenmeten pic.twitter.com/IAoUYcqdQw
— DigitaleStedenAgenda (@digitalesteden) December 8, 2015
CBS
Het CBS bezit een enorme hoeveelheid informatie die voor gemeenten interessant kunnen zijn. Ralph Wijnen gaf aan dat het CBS veel werk steekt in het overzichtelijker en toegankelijk maken van die informatie. Het CBS is steeds op zoek naar toegevoegde waarde, hetzij door nieuwswaarde van statistieken, door snelle en betere beschikbaarheid, of combinatie van verschillende bronnen. Het CBS beweegt hiermee van aanbodgericht statistiekbureau naar een vraaggestuurd innovatief instituut waar gemeenten goed mee kunnen samenwerken.
#samenmeten Twitter sentiment bleek parallel te lopen met officiële onderzoek consumentenvertrouwen. pic.twitter.com/WYHY4vIMyM
— MJdePee (@MJdePee) December 8, 2015
Groepsdiscussie
In deel twee van de sessie hebben deelnemers gediscussieerd over verschillende vraagstukken en stellingen waarbij statistiek en onderzoek een rol speelt.
- Standaarden voor het meten van bezoekersaantallen
Martijn Peltenburg, gemeente Den Haag, was benieuwd naar bezoekersaantallen van Scheveningen en kwam er achter dat hier geen eenduidige, simpele manier voor gebruikt wordt. Dat moet toch anders kunnen, maar hoe? Is standaardisering nodig en hoe zouden we dat kunnen oppakken?
- Welke statistieken kun je ethisch gezien gebruiken?
Barteld Braaksma van het CBS leidde de discussie over de situatie in de Jeugdzorg. Uit social media is veel informatie te destilleren om drama’s te voorkomen, maar die worden lang niet altijd gebruikt door de overheid vanwege veiligheid / privacy. Waarom gebruiken overheden die informatie niet (privacy paradox) en hoe zou dat wel (varantwoord) kunnen?
- Kunnen private partijen bepaalde taken van (lokale) overheden overnemen?
Rogier Havelaar brengt een casus van dataverzameling openbare ruimten door postbodes van PostNL in. Een interessant initiatief dat op nogal wat weerstand stuitte maar wel een mogelijke rol voor marktpartijen in het verzamelen van informatie over de stad laat zien.
De strekking van de discussies was dat iedereen de meerwaarde van data en statistieken wel ziet en meer samenwerking mogelijk is. Over de manier waarop de data verkregen wordt, is (nog) geen eenduidige visie onder de deelnemers. Vooral privacy blijkt een belangrijk vraagstuk in de discussie en kan een struikelblok zijn voor slim meten.
Vervolg
De stellingen geven wel aan dat er voldoende potentieel is om op een of andere manier gevolg te geven aan deze sessie. Een keer samen oefenen/proberen is een mooie volgende stap. Hierover gaan Het CBS, gemeente Den Haag en de Digitale Steden Agenda in het nieuwe jaar samen over aan tafel.
Ben je benieuwd naar een meer inhoudelijke terugkoppeling, bekijk dan alle tweets (#samenmeten) of neem contact op met Geert-Jan Kollenstart (06 – 27189952)
Je kunt niet meer reageren.