De nieuwe Omgevingswet, wat is van belang voor ons netwerk?

De Eerste Kamer heeft op 22 maart de Omgevingswet aangenomen. Maar een belangrijke uitwerking van de wet zal nog plaatsvinden in de AMvB’s. De inspraak daarvoor start deze zomer. De nieuwe omgevingswet biedt straks kansen én uitdagingen voor gemeenten. Daarom besteedt de DSA dit jaar aandacht aan kennisdeling op het gebied van de omgevingswet.

Kansen en uitdagingen van de nieuwe omgevingswet

De nieuwe Omgevingswet vereenvoudigt en bundelt regels op het gebied van het omgevingsrecht. Dit zorgt voor minder regels en meer ruimte voor maatwerk. Zo moet het gemakkelijker worden om ruimtelijke projecten te starten. Of het straks daadwerkelijk aanzienlijk makkelijker wordt, hangt echter af van de verdere uitwerking en vooral van hoe Rijksoverheid en gemeenten de wet gaan uitvoeren. Hoe dit gaat uitpakken, welke digitale ondersteuning nodig is en hoe een gemeente hier het best uitvoering aan kan geven is nog een opgave voor gemeenten.

Sinds 1 januari 2016 is het programma ‘Aan de slag met de Omgevingswet’ van de VNG van start gegaan. “Daarin werken gemeenten, provincies, waterschappen en Rijk nauw samen. Werkend en denkend vanuit de gebruiker, die daarom betrokken wordt bij alles wat wordt gedaan en bedacht.” Ook de DSA zal dit jaar aandacht hebben voor kennisdeling op het gebied van de nieuwe omgevingswet. Het is daarom onder andere een van de thema’s in de Grote Digitale Steden Competitie (GDSC16).

Nationale Omgevingsvisie en bouwsteen Smart Cities

Ook op een andere manier is de omgevingswet voor de DSA van belang: de Omgevingswet eist van alle overheden (zowel Rijk, Provincie, Waterschappen als gemeenten) een omgevingsvisie. Het Rijk is daarom bezig met het vormgeven van een Nationale Omgevingsvisie (NOVI). In deze visie is er ook aandacht voor het onderwerp Smart Cities. De DSA heeft in een bijeenkomst in februari bijgedragen aan de zogenaamde bouwsteen Smart Cities. Zie hier een verslag en de conceptbouwsteen Smart Cities voor de NOVI.

Er valt natuurlijk veel meer te zeggen en samen te sparren over de omgevingswet, we gaan daarom nog voor de zomer aan de slag in het kader van de Grote Digitale Steden Competitie. Heb jij alvast kansen of uitdagingen waar we in het DSA netwerk aandacht voor moeten hebben, vragen waar we je mee kunnen helpen of een mooi praktijkvoorbeeld voor in de GDSC16 meetup? Neem contact op met Marije of Geert Jan.

Je kunt niet meer reageren.