Studenten gratis aangesloten op Draadloos Tilburg

Studenten gratis aangesloten op Draadloos Tilburg

Tilburg heeft de eerste binnenstad in Nederland waar studenten en medewerkers van onderwijsinstellingen gratis gebruik kunnen maken van het draadloze netwerk dat door de gemeente Tilburg is aangelegd.

De gemeente Tilburg is in maart 2012 begonnen met het aanbieden van (gemeentelijke) informatie via gratis Wi-Fi. Dit project, Hotcity, wordt nu uitgebreid met het beschikbaar stellen van ‘eduroam’. Dit is een wereldwijde dienst van SURFnet waarbij studenten enmedewerkers gebruik kunnen maken van draadloos internet met de inloggegevens van hun onderwijsinstelling.

Wethouder Joost Möller (ICT): “Wij hebben de Universiteit van Tilburg benaderd om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om studenten in de binnenstad opeen verantwoorde en slimme manier internet aan te bieden. Dit verzoek werd positief ontvangen en we zijn snel aan de slag gegaan. eduroam is nu beschikbaar in grote delen van de binnenstad en ik verwacht dat opkorte termijn de gehele binnenstad wordt gedekt. Als gemeente zien we het aanbieden van deze dienst als een waardevolle bijdrage aan Tilburg als studentenstad.”

eduroam
eduroam is een dienst van SURFnet voor onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Bijna alle universiteiten en hogescholen in Nederland, maar inmiddels ook veel andere onderwijsinstellingen in de wereld, gebruiken eduroam om toegang te geven tot draadloos internet aan hun studenten en medewerkers. Met de inloggegevens van de eigen instelling kunnen zij met elk mobiel apparaat direct online bij élke instelling of openbare ruimte waar eduroam beschikbaar is. Een student van Tilburg University die bijvoorbeeld vakken volgt bij de TU Eindhoven of KU Leuven, kan dankzijeduroam bij alle drie de instellingen veilig en eenvoudig gebruik maken van het draadloze netwerk.

Draadloos Tilburg
Er zijn tien stations in de binnenstad geplaatst. In de buurt van die punten zijn gratis applicaties te raadplegen, zoals de Tilburg City Guide, de digitale stadsgids van Tilburg. Ook aanbieders als de bibliotheek of musea kunnen hun informatie gratis aanbieden via het mobiele netwerk van de gemeente. De gemeente plaatst ook extra basisstations in parkeergarages, winkelcentra en openbare instellingen zoals bibliotheken.

Je kunt niet meer reageren.