In deze ‘Maak kennis met’ rubriek stelt Alex Goldblum (CEO van Eurofiber) vijf vragen aan Ger Baron (CTO gemeente Amsterdam). Alex is onder andere benieuwd wat volgens Ger de rol van de gemeente is bij het realiseren van een smart city en wat er moet gebeuren om digitaal Nederland op de wereldkaart te zetten.
1. Wil je jezelf even voorstellen?
Ger Baron (1978) en ik ben Chief Technology Officer van de gemeente Amsterdam. Praktisch betekent dit dat ik verantwoordelijk ben voor het volgen van (technologische) innovatie en deze in te zetten waar nodig om de gemeentelijke doelstellingen beter, sneller en/of effectiever te behalen. Ook fungeer ik als aanspreekpunt voor bedrijven als ze nieuwe producten en diensten willen ontwikkelen en daar onze hulp bij nodig hebben.
2. Wat is de rol van de gemeente bij het realiseren van een smart city en wat gebeurt er buiten de gemeente grenzen?
Die rol verschilt eigenlijk per onderwerp. Bijvoorbeeld het verschil tussen energie en zorg. Energie dat maken, vervoeren en verkopen we niet en toch willen we dat Amsterdam in 2025 40% duurzame energie gebruikt. Bij zorg zijn we de grootste inkoper in de regio en geven we hier honderden miljoenen per jaar aan uit. Daarnaast verschilt het per onderwerp erg of we bijvoorbeeld een regelgevende of handhavende rol hebben.
3. Hoe kunnen network operators gemeenten helpen om hun ambities voor de smart society waar te maken?
De stad (of het dorp) is een platform aan het worden waar connectiviteit (van supersnel glasvezel tot LoRa) samen met energievoorziening de belangrijkste randvoorwaarde is. Netwerkbedrijven kunnen helpen door zichzelf als partner van de gemeente, maar ook vooral richting andere bedrijven (denk ook aan Start-ups) op te stellen en hun digitale platform rol zo optimaal mogelijk in te vullen door kennis, kunde en natuurlijk infrastructuur zo open mogelijk te delen.
4. In sommige delen van de wereld wordt Nederland gezien als een grote smart city – wat moet er gebeuren om een digitaal Nederland op de wereldkaart te zeten?
Los van het feit dat ik denk dat Nederland het in veel opzichten best heel goed doet: Nederland zou een gidsland kunnen zijn op het gebied van randvoorwaarden voor technology door principes rondom privacy en security by design toe te passen en door voorop te lopen in ethische kwesties rondom de groeiende rol van technologie (als een robot het leven kan redden van een kind van 8 jaar, maar dat daardoor iemand van 80 verwond raakt mag dat dan? En wanneer wel/niet?). Daarnaast zou de overheid een grotere rol kunnen spelen bij het afbreken van bestaande instituties die innovatie remmen en nieuwe partijen de ruimte te geven (Creative Destruction).
5. Wie wil jij vijf vragen stellen en waarom? (en welke vragen zouden dat dan zijn?)
Professor Arnold Smeuders, chair of board of directors van COMMIT. Nederlandse wetenschappers behoren tot de wereldtop. Veel gehoorde kritiek is dat de valorisatie in Nederland beter kan, maar COMMIT wordt gezien als het goede voorbeeld. Wat doen zij goed en wat kunnen wij volgens hem leren van de rest van de wereld?
Je kunt niet meer reageren.