Het Ritmeonderzoek sociale veiligheid gaat in september eindelijk officieel van start. We trappen af met een grote startconferentie op woensdag 7 september bij de TU Delft. Op deze dag komen alle deelnemende steden bij elkaar, samen met de docenten en studenten van de minor Responsible Innovation die het onderzoek uitvoeren. Het informerende ochtenddeel is besloten. Gerenommeerde nationale en internationale onderzoekers vullen het middagprogramma met inspirerende lezingen en praktijkvoorbeelden over ritme. De middag is toegankelijk voor een breder publiek, waarbij leden van de Digitale Steden Agenda voorrang krijgen.
Het Ritmeonderzoek
Het ritmeonderzoek is een innovatieve aanpak van de TU Delft om sociale veiligheid in de wijk aan te pakken. Binnen dit onderzoek wordt voor het eerst geïntervenieerd op ritmes. Uit eerder onderzoek bleek dat ritmes belangrijk zijn voor het gevoel van veiligheid in de wijk. Met dit nieuwe onderzoeksproject kun je (leef)ritmes in een wijk identificeren, om er uiteindelijk de veiligheid te vergroten. Het onderzoek duurt één jaar, en start in september. Lees hier meer over het onderzoek.
Programma
De middag zal bestaan uit twee lezingen en verschillende praktijkvoorbeelden, de voertaal is Engels. Nederlandse filosoof en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Marli Huijer geeft een introducerende lezing over wat ritme is. Dr. Satinder Gill van Cambridge University geeft een lezing over de functie van ritme in spraak, muziek en communicatie.
13.00 Opening conferentie: City Rhythm
- Dr. Caroline Nevejan (TU Delft)
- Fatiha Alitou (DSA)
13.15 Sessie 1
- Professor Marli Huijer: What is Rhythm?
- Ir. Pinar Sefkatli: Urban design and rhythm
- Marcel koeleman: Maintaining Rotterdam air quality through rhythmanalyses
- Nader bekend te maken, Datalab Amsterdam
14.30 Pauze 14.45: Sessie 2
- Dr. Satinder Gill: Tuning rhythm
- Karen Lancel: Intimacy in public space
- Dr. Angelo Vermeulen; Integrating rhythms for a space mission to Mars
- Suzanne van den Berge: Wijkprofiel Rotterdam
Deelnemende steden en partners.
Het ritmeonderzoek wordt geleid door dr. Caroline Nevejan van de TU Delft, de Digitale Steden Agenda is partner. Zes DSA-steden doen mee en investeren in het onderzoek, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Zaanstad, Zoetermeer en Helmond. Daarnaast investeert het AMS mee in deze nieuwe aanpak.
Deelnemende universiteiten
In de steden gaan 60 studenten van de minor Responsible Innovation aan de slag. De studenten komen van de universiteiten van Delft, Leiden en Rotterdam. Zij gaan het eerste half jaar data ophalen aan de hand van documentanalyse, interviews en observaties in de wijk. Aan de hand van big data analyses in de wijk wordt de grondtoon van de wijk bepaald
Aanmelden
Wil je deelnemen aan deze startconferentie dan kun je contact opnemen met Fatiha Alitou.
Je kunt niet meer reageren.