Smart City Event | inspirerend congres over de stad van de toekomst

DSA was aanwezig op het Smart City NL event 2014 in Amsterdam. Twee inspirerende dagen met key-note speeches, workshops en interessante excursies naar innovatieve plekken in de stad. Hierbij een aantal hoogtepunten en belangrijke lessen die we hebben opgedaan. 

Lezing Rob van Gijzel | burgemeester Eindhoven

De eerste dag begon met een lezing van Rob van Gijzel, de burgemeester van Eindhoven. Rob van Gijzel start met de uitspraak dat een smart city eigenlijk niet bestaat. Het gaat om de mensen die leven in de stad. Smart people in plaats van smart cities.

Bekijk hier het interview met deze innovatieve burgemeester dat werd gehouden voorafgaand aan de presentatie:

Smart cities | wat we geleerd hebben

  • Het gaat over het hebben van grote ambities en lokaal handelen
  • We moeten samenwerken om innovatief te zijn: we zijn niet in een race tegen elkaar, maar samen op een missie
  • We moeten problemen zien als uitdagingen
  • Kleine steden zijn vaak erg innovatief: ze zijn flexibel en perfect om kleine projecten te testen

smart city

Spanje | koploper smart cities

Er waren veel lezingen en initiatieven vanuit Spanje. Spaanse steden zoals Córdoba en Valencia blijken echte voorlopers te zijn op het gebied van Smart Cities. Daar is onze directrice Mercè de Miguel (van Spaanse afkomst) het natuurlijk helemaal mee eens.

Een ‘slim voorbeeld’ in een Spaanse stad zijn sensoren in prullenbakken die informatie opleveren over het weggegooide afval.

smartcity1

DSA Ronde tafel workshop | Veilige Stad

De DSA was ook host aan een ronde tafel workshop rondom het thema Veilige Stad. Tijdens drie rondes werd met een diverse en internationale groep professionals aandacht besteed aan Future Events: het platform voor innovatieve evenementveiligheid. Ook de evenementorganisator PROOOST was aanwezig om toelichting te geven over de casus Life I Live en de proeftuin die Future Events daaromheen had georganiseerd. De goede samenwerking tussen de partijen die bij het platform evenementveiligheid betrokken zijn maken de casus tot een zeer interessant en concreet smart city project waarbij overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven samenwerken om gratis toegankelijke publieksevenementen én innovaties in de stad mogelijk te maken.

smartcity2

Methoden | Co-creatie, participatie en real-time open data

Crowdfunding en participatie platformen zijn in opkomst in steden. Deze ontwikkelingen kunnen veel verandering teweeg brengen. Het is de uitdaging voor gemeenten om hier goed mee om te gaan en gebruik te maken van de mogelijkheden die deze platformen bieden. In een smart city is het van groot belang om iedereen te betrekken in plaats van met een groepje innovatieve mensen slimme dingen te bedenken. Je moet juist zorgen dat iedereen meekomt door alle partijen te betrekken bij de ontwikkeling van smart cities. Juist dan behaal je de beste resultaten.

Daarnaast is ‘real time data’ belangrijk. Door actuele informatie kun je direct inspelen op het gedrag van de inwoners. Open data is hiervoor van belang. Paul Suijkerbuijk, chief officer open data bij het ministerie van BZK, gaf een overzichtelijk inzicht in een onoverzichtelijke situatie. Voor meer informatie over open data kun je kijken op data.overheid.nl

open data

 

Bekijk hier alle presentaties en filmpjes van het Smart City event 2014

 

Je kunt niet meer reageren.