Betere dienstverlening aan ondernemers, het vereenvoudigen van de uitvoering van regels, en het verminderen van de lokale toezichtslasten voor bedrijven. Het nieuwe thema ‘Regelluwe Stad’ neemt maatregelen om de regeldruk zoveel mogelijk te verminderen met inzet van ict. Als ambassadeur Regeldrukverminderaar besloot Patrick van Domburg van de gemeente Zoetermeer bestuurlijk trekker van dit thema te worden.
Van Domburg: “Zoetermeer heeft sinds 2006 al heel wat resultaten bereikt in de vermindering van onze administratieve lasten. Zo kennen we geen horeca-exploitatievergunning, geen sluitingstijden voor de horeca, geen vergunning voor de kleine en middelgrote evenementen. Na afloop van de collegeperiode 2006-2010 hadden wij de administratieve lasten voor onze burgers met 52% verminderd en die voor ondernemers met 29%.” Het huidige bestuur is sindsdien onverminderd doorgegaan met de regeldrukvermindering voor burgers en bedrijven, vooral door digitalisering van zoveel mogelijk producten.
Speerpunten Regelluwe Stad
Zoetermeer is enthousiast om als trekker deel te nemen aan de Digitale Steden Agenda. “Het college van burgemeester en wethouders is van harte akkoord gegaan met deelname aan het convenant ‘Smarter Cities’ om samen met de andere grote steden en partners nog meer zaken te digitaliseren en lasten te verminderen”.
De Regelluwe Stad zet onder meer in op het stimuleren van e-herkenning binnen alle steden. Patrick van Domburg: “Onze inwoners gebruiken al volop DigiD en sinds enige maanden zijn wij gestart met e-herkenning voor de ondernemers. De eerste resultaten zijn bemoedigend.” Streven van de Regelluwe Stad is dat eind 2013 alle steden werken met e-herkenning. Hiervoor wordt een handreiking ontwikkeld en organiseert de Regelluwe Stad dit najaar nog een workshop voor steden.
Het tweede speerpunt ligt in de verdere doorontwikkeling van het Bewijs van Goede Dienst, het normenkader voor gemeenten in hun contacten met het plaatselijk bedrijfsleven. De Regelluwe Stad zal samen met het rijk die doorontwikkeling stimuleren en coördineren.
Het stroomlijnen van de toezichtlasten op de bedrijven is ook een belangrijk aandachtspunt voor de Regelluwe Stad. Zij wil hiermee iets doen aan de veelgehoorde klacht vanuit bedrijven dat er teveel toezichthouders vanuit verschillende disciplines langskomen met soms tegenstrijdige opdrachten. Samen met het rijk en de landelijke inspecties werkt de Regelluwe Stad aan het oplossen hiervan.
Patrick van Domburg: “Er is werk aan de winkel als het gaat om het verminderen van regeldruk voor de steden. Zoetermeer gaat hierin voorop!”
Contactpersoon Regelluwe Stad: Anneke de Brouwer.
Je kunt niet meer reageren.