De ontwikkelingen op het gebied van informatie- en communicatietechnologie (ICT) volgen elkaar in hoog tempo op. “ICT is niet meer weg te denken”, meent de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh. Hij is er trots op dat de gemeente Den Haag niet alleen de vinger aan de pols houdt, maar vooral ook zelf vernieuwingen initieert. Baldewsingh (PVDA) is wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie. Onder zijn leiding investeert Den Haag, dat als gastheer fungeert voor de Conferentie Digitale Steden Agenda op 22 september, al geruimte tijd in hoogwaardige ICT-projecten. “De gemeente Den Haag is op een gedreven manier bezig met ICT en dat heeft al geresulteerd in een aantal concrete projecten, zoals bijvoorbeeld Fiber to the Home. Het is onze ambitie om uiteindelijk elk huis en gebouw te voorzien van een aansluiting op een glasvezelnetwerk om internet en andere communicatieverbindingen sneller, efficiënter en duurzamer te maken”, vertelt de wethouder.
Baldewsingh is ook erg enthousiast over de digitale muurkrant, een project dat door de gemeente Den Haag is ontwikkeld als onderdeel van haar lokaal mediabeleid. Met de digitale muurkrant kunnen maatschappelijke en culturele organisaties specifieke en op locatie gerichte doelgroepen bereiken met nieuws en videoboodschappen. “We nodigen de inwoners van Den Haag uit om burgerjournalistiek te bedrijven. Mensen kunnen nieuws dat zij van belang achten voor hun wijk of buurt snel en direct communiceren. De digitale muurkrant is een succesvol project dat een geweldige groei doormaakt. Momenteel beheren zo’n veertig organisaties een muurkrant met in totaal ruim tweehonderd beeldschermen. De digitale muurkrant is te vinden in het stadhuis en in bibliotheken, bij bewonersorganisaties en welzijnscentra en zelfs ook bij commerciële instellingen zoals winkels.”
Een ander succesvol ICT-project is Mijn Raad, een web-applicatie die in opdracht van de griffie van de gemeente Den Haag in eigen beheer is ontwikkeld. Mijn Raad maakt het mogelijk om raads- en commissievergaderingen live en achteraf te volgen op internet. “Met Mijn Raad brengen we de democratie nog dichter bij de burger”, stelt Baldewsingh. “Het is een fantastisch systeem, echt state of the art. De burger hoeft niet fysiek aanwezig te zijn in de raadszaal om een vergadering te kunnen volgen. Je kunt ook achteraf een vergadering bekijken en op basis van trefwoorden, bijvoorbeeld een bepaald onderwerp of de naam van een raadslid, informatie opvragen. Ik merk dat de burger Mijn Raad heel positief ervaart. Het systeem biedt ook voor de griffie talloze mogelijkheden. Het kan bijvoorbeeld notulen van commissievergaderingen overbodig maken. Minder papier, meer duurzaamheid. “
“Ik ben er trots op dat we Mijn Raad en de digitale muurkrant hebben kunnen ontwikkelen. Den Haag heeft de kennis en de software van deze systemen en ik vraag me af waarom andere gemeenten zelf soortgelijke programma’s zouden willen maken. Wij stellen ze graag beschikbaar voor onze familie binnen Stedenlink. Samenwerking levert een sterker product op. In deze tijden van bezuinigingen moeten we proberen om dienstverlening en communicatie zo efficiënt mogelijk te organiseren en ICT speelt daarbij een steeds belangrijkere rol. Ik promoot ICT nadrukkelijk en de gemeente Den Haag zal in de toekomst blijven inzetten op ICT.”
Je kunt niet meer reageren.