Dit weekend viel ons oog op deze leuke blog over de overheid van de toekomst van Ruud de Vries. Ruud is ambassadeur gemeenten bij de Digicommissaris en schrijft een reflectie op de workshop over de (innovatieve) overheid van de toekomst.
Dilemma van het altijd in ontwikkeling zijn én borgen van goede oplossingen
Mij viel de manier op waarmee hij helder het dilemma beschrijft die een overheid tegenkomt bij innoveren. Ruud geeft aan dat er ruimte moet zijn voor het mee kunnen gaan in een in steeds hoger tempo ontwikkelende omgeving. Martijn Aslander beschrijft dat als “permanent beta” in nooit af, en Kevin Kelly als “becoming” in het boek the inevitabel, understanding the 12 technological forces that will shape our lives. Alles is altijd in ontwikkeling, permanent aanpassen en ontwikkelen is het nieuwe systeem. Maar het is tegelijkertijd nodig om de goede dingen te borgen vanuit de functie van de overheid. Ruud ziet een overheid voor zich die “deels experimenteert, uitvoert, evalueert en leert door met beide benen in de leefwereld te staan bijvoorbeeld in wijkteams en bij ondernemersverenigingen. En een ander deel dat zorgt voor de borging: de good-old bureaucratie die zorgt voor weloverwogen besluiten die recht doet aan alle betrokken (vanuit de systeemwereld) en waarin de informatie die voor alle overheidslagen relevant is (nu, al dan niet, opgeslagen in basisregistraties) op een veilige manier wordt opgeslagen en aangeboden.”
“En het wordt spannend in dat deel van de gemeentelijke organisatie waar die twee samenkomen.” En wat mij betreft gaat daar Ruud zijn volgende blog over! (Ruud geeft aan dat zijn blog een vervolg krijgt). Hoe implementeert de organisatie snel de lessen uit experimenten, hoe zorg je ervoor dat zij ook gewend raken aan processen gericht op snelle aanpassingen, en flexibiliteit, zonder hun betrouwbaarheid te verliezen? Benieuwd hoe hij daar tegenaan kijkt.
Voor de blog van Ruud de Vries, klik hier.
Je kunt niet meer reageren.