Nieuwe programmadirecteur Digitale Steden Agenda

Via verschillende kanalen heb je wellicht al vernomen dat Arno Groenendijk per 1 oktober jl. zijn functie bij de Digitale Steden Agenda (DSA) heeft neergelegd. Wij willen Arno hartelijk danken voor zijn inzet bij de DSA. Na een intensieve sollicitatieperiode zijn wij verheugd je voor te mogen stellen aan Mercè de Miguel i Capdevila, per 1 januari 2014 de nieuwe programmadirecteur van de DSA. We stelden haar een paar vragen.

Misschien kun je jezelf even kort aan ons voorstellen. Wie ben je, waar kom je vandaan en waar werk je nog meer behalve straks bij de DSA?

Ik ben Mercè de Miguel i Capdevila, tja een moeilijke naam. Ik ben in Barcelona geboren en getogen en al sinds 25 jaar werk- en woon ik in Nederland. Ik werk nu als hoofd Projectbureau bij het cluster Stadsbeheer bij de gemeente Rotterdam. Het gaat om 20 projectleiders en programmamanagers. We houden ons bezig met Rotterdam schoon maken, en schoon houden. Het medeorganiseren van evenementen zoals de marathon of het zomercarnaval en het zorgen dat in de winter in Rotterdam op tijd word gestrooid hoort bijvoorbeeld ook bij onze verantwoordelijkheden als projectbureau.

In Barcelona en Eindhoven ben ik lang geleden afgestudeerd als Strateeg en Vormgever van Stadsontwikkeling. Hier ben ik ruim 25 jaar mee bezig geweest, in verschillende steden (Barcelona, Tilburg, Rotterdam). Het is mijn passie om bij te dragen aan de duurzame en “state of the art” ontwikkelingen van stedelijke gebieden. Ik zet graag mijn ervaring en creativiteit in om samen met verschillende partijen (kennisinstellingen, marktpartijen, betrokken ondernemers en burgers, bestuurders) resultaat te boeken.

Hoe kwam je op het idee om bij de DSA te solliciteren?

De opzet van DSA is bijzonder. Dat viel mij op. Het gaat hier niet om een top-down gedachte maar juist om de verbinding tussen verschillende zeer betrokken initiatieven/thema’ s. Het gaat om de verbinding van details en korte termijn met ambities en conceptuele aanpassingen op lange termijn. Bovendien gaat het om het slim implementeren van een niet te stoppen ontwikkeling: de digitalisering van onze omgeving. De ambitie om hiermee onze leefomgeving socialer en aangenamer te maken met meer (zelf)ontplooiïngs kansen. Dat is toch fantastisch!

Wat verwacht je van je nieuwe functie bij de DSA?

Werken in een bruisende omgeving boordevol creativiteit en inzet. Ik verheug me erop de DSA-ers te leren kennen en meer te weten te komen over de programma’s/thema’s ook in de verschillende gemeentes in ontwikkeling. Ik verwacht commitment, inzet en samenwerking tussen de verschillende projecten. De  hiermee gerelateerde korte termijn resultaten moeten in balans zijn en blijven met de ambities van DSA op lange termijn en de opschaling naar andere steden.

Wat zou jij het allerliefst willen dat we met de DSA bereiken?

De DSA heeft een ambitieus werkprogramma. Met als belangrijke steunpilaren partijen die het convenant Smarter Cities ondertekenden. Europa heeft veel aandacht voor dit onderwerp. De betrokkenheid en inzet van de DSA’ers is bovendien groot. Dat zijn ingrediënten voor succes. Voor 2014 lijkt het me voor de hand liggend om enerzijds duidelijke focus te leggen op de te bereiken resultaten binnen het kader van het convenant en deze op tijd te behalen. Ik vier graag in december komend jaar onze behaalde successen!

Anderzijds is het blijven bouwen aan de samenwerking met verschillende Publieke-Private partijen, kennisinstellingen en andere partners die het doel van DSA nastreven een belangrijk doel voor komend jaar.

Je hebt een druk bestaan, maar wat doe je het liefst als je per ongeluk toch wat tijd voor jezelf hebt?

Ik ben al een paar jaar bezig om toch piano te leren spelen. Hoewel ik wel muzikaal ben is het oppakken van zo’n instrument op latere leeftijd zeker een uitdaging. Daar houd ik van! Verder sport ik graag en wanneer ik kan, ben ik wandelend in de Pyreneeën aan te treffen. Ik houd van de natuur.

Brief, Email, SMS of WhatsApp?

Email is voor mij het meest handig. Hoewel niet altijd het geschikte middel want niets boven face2face wanneer het nodig is. SMS voor noodgevallen.

Facebook, Twitter, LinkedIn of misschien iets anders?

Tot nog toe gebruik ik Facebook met mijn familie, kinderen en vrienden. Ben zelf (nog) niet zo’n twitteraar. Wel heb ik een LinkedIn account.

 Wij verheugen ons erop in het nieuwe jaar samen met Mercè aan de slag te gaan!

Je kunt niet meer reageren.