In deze ‘Maak kennis met’ rubriek stelt Hendrik Rood (strategisch adviseur bij Stratix) vijf vragen aan Alex Goldblum (CEO van Eurofiber). Hendrik is onder andere benieuwd wat volgens Alex de meerwaarde is van openbare telecom infrastructuur bedrijven in smart city projecten en welke belemmeringen de overheid moet wegnemen om operators actief te krijgen in de markt.
1. Wil je jezelf even voorstellen?
Alex Goldblum, CEO van Eurofiber.
2. Gemeenten en overheidsinfrastructuur organisaties (Rijkswaterstaat, Gasunie, Defensie) hebben historisch veelal hun eigen kritische netwerkinfrastructuur aangelegd voor besturing en management van bruggen, sluizen, verkeersobjecten etc. Zij liepen en lopen immers niet weg van hun grondgebied en kunnen daarom zelf aangelegde infrastructuur over enorm lange tijden afschrijven. Wat is de meerwaarde van openbare telecom infrastructuur bedrijven, zoals Eurofiber, in smart city projecten?
Het is de core business van Eurofiber, specialist, om een digitale infrastructuur aan te leggen en te beheren. Steeds meer overheidsinstanties hebben dit in de afgelopen jaren gezien en ons gevraagd hen hierbij te helpen. Er zijn talloze voorbeelden van samenwerking tussen Eurofiber en deze organisaties. Denk bijvoorbeeld aan het centraal aansturen van bruggen en sluizen, intelligente transportsystemen, management van verkeersstromen waardoor CO2-uitstoot verminderd kan worden, of coördinatie met hulpdiensten zoals politie en brandweer, etc. Doordat wij continu investeren in het uitbreiden van ons netwerk komen we steeds dichter bij deze organisaties waardoor we kostenefficiency voor hen kunnen behalen. Daarnaast investeren wij doorlopend in het optimaliseren van ons netwerk door gebruik te maken van nieuwe voorhanden technieken om de hoogste beschikbaarheid te borgen. Eurofiber overziet grensoverschrijdende smart initiatieven en kunnen deze samenbrengen tot één totaal smart city concept.
3. Wat maakt het verstandig voor overheden om om te schakelen naar operators en welke rol of eisen moet de overheid aan operators daarbij gaan stellen?
Een holistische aanpak door overheden gaat de BV Nederland enorm helpen. In plaats dat iedereen individueel investeert in een beperkt stuk netwerk kan het beter over gelaten worden aan een gespecialiseerde marktpartij die voor alle partijen efficiënt investeert. Dit zorgt ervoor dat iedereen zich kan concentreren op zijn eigen activiteiten waardoor kwaliteit en effectiviteit wordt verhoogd. De overheid zou zichzelf hogere eisen moeten stellen door vooraf nog beter na te denken over hoe ze de smart society willen inrichten en wat het moet faciliteren vanuit hun perspectief (een optimaal klimaat voor burgers en bedrijven). Vervolgens moeten zij ons in staat stellen om het fundament te bouwen en de verbindingen tussen alle belanghebbenden te bouwen.
4. Welke belemmeringen moet de overheid wegnemen om operators actief te krijgen in de markt?
De operators zijn al actief. Zij kunnen nog meer gefaciliteerd worden door drempels weg te nemen. Denk aan: 1) uitrol van netwerk (vergunningstraject, leges), 2) kosten (leges, vergunningen, procedures, systemen, bureaucratie), 3) traditionele manier van denken (opex/capex) dus meer focus op inkopen van functionaliteit in plaats van een product (eigen netwerk).
5. Wie wil jij vijf vragen stellen en waarom?
Ger Baron, CIO van Gemeente Amsterdam. Technologie speelt een belangrijke rol in een smart city om het leefklimaat voor burgers, ondernemers en milieu in de smart city (society) te verbeteren. Een belangrijke rol lijkt daarmee weggelegd voor een CIO van een dergelijke stad.
Je kunt niet meer reageren.