Veel steden worstelen met deze vraag. Civocracy heeft uitgebreid onderzoek gedaan in het nieuwe veelbelovende gebied ‘civic tech’ en heeft een online platform gelanceerd met als doel het betrekken van burgers bij politieke en sociale zaken die hen of hun gemeenschap raken. De combinatie tussen online en offline is daarbij cruciaal. Bovendien is Civocracy een neutraal platform en dat bevordert de communicatie met burgers.
Discussie van hoog niveau
Een belangrijk onderdeel van Civocracy is het identificeren van de belangrijkste belanghebbende partijen (bedrijven, organisaties, overheden). Deze worden uitgenodigd om deel te nemen aan de discussie. Op die manier start de discussie met inhoudelijke reacties van hoog niveau. Dat is slechts een van de manieren die Civocracy benut om de discussie zo constructief mogelijk te houden. Er wordt bijvoorbeeld ook gewerkt met een dubbel waarderingssysteem en inloggen is vereist. De sterkste argumenten komen bovenaan te staan.
Genuanceerde input komt de besluitvorming ten goede
De overzichtelijkheid van de discussie en de verwijzing naar relevante informatie, zorgen ervoor dat burgers op een genuanceerde manier hun mening kunnen vormen en geven. Die gefundeerde input is van onschatbare waarde voor gemeenten. Zo boor je ‘public wisdom’ aan, worden alle invalshoeken belicht en komen onverwachte oplossingen boven drijven. Dit komt de besluitvorming ten goede en vergroot het draagvlak van besluiten.
Civocracy spreekt een groot publiek aan
De interactiviteit van de website maakt het voor burgers aantrekkelijk om mee te doen. Burgers kunnen naast het plaatsen van een reactie, de volgende elementen toevoegen: andere belanghebbende partijen, relevante artikelen en manieren om betrokken te zijn. Dat laatste is van belang voor de verbinding met ‘offline’: bijeenkomsten, inspraakavonden, aanmelding voor een werkgroep, etc.
De bedoeling is dat niet alleen de ‘usual suspects’ of ‘reaguurders’ bereikt worden, maar juist een veel groter publiek. Dat gebeurt onder andere door de inzet van social media waarbij ook gebruik gemaakt wordt van de kanalen van de belanghebbende partijen.
Sterke partners en gemotiveerd team
Op dit moment wordt onder andere samengewerkt met Smart City Amsterdam en Saxion University of Applied Sciences. Civocracy is bovendien uit ruim 300 aanmeldingen uitgekozen als een van de 11 teams om deel te nemen aan Startup Bootcamp, de beste accelerator van Europa. Op 3 juli wordt dit 12-weekse programma afgesloten, zodat met een gemotiveerd team en voldoende financiering verder aan de weg getimmerd kan worden. Civocracy heeft internationale ambities en is ook actief in Duitsland en Frankrijk.
Oproep: pioniers gezocht
Op dit moment worden er nog twee pilot-gemeenten gezocht. Met de feedback van deze pioniers zal het platform verder ontwikkeld worden, zodat het optimaal kan worden ingezet om burgers te betrekken. Wie durft? Stuur een mail naar: leonie@civocracy.org
Meer informatie
Kijk voor meer informatie op: www.civocracy.org
Je kunt niet meer reageren.