Heldere werkwijzen rond kabels en leidingen

Voor de praktische omgang met van kabels en leidingen in gemeentegrond, kent Nederland slechts weinig uniforme werkafspraken. Dit is belemmerend voor de uitvoering van werkzaamheden in de ondergrond, zowel voor netbeheerders als voor gemeenten. Gemeenten en netbeheerders zijn daarom aan de slag gegaan om samen werkafspraken op te stellen, die winst opleveren voor de hele sector.

De afgelopen jaren zijn diverse richtlijnen, handreikingen en werkwijzen ontwikkeld, die allemaal te maken hebben met een goede omgang met kabels en leidingen in de openbare ondergrondse ruimte. Verzamelnaam voor dit soort producten is “Good Practice”.

Er is bij gemeenten sprake van een lappendeken aan regels. Naast de Good Practices heeft het GPKL daarom, in goed overleg met de VNG, een integrale modelverordening kabels & leidingen ontwikkeld. In de regeling staan de rechten en plichten van de betrokken partijen bij het leggen, onderhouden en verwijderen van kabels en -leidingen. In de toelichting van deze modelverordening wordt expliciet verwezen naar Good Practices; die krijgen daarmee het gewicht dat ze verdienen. De modelverordening wacht nog op fiat van de VNG, waarna verspreiding kan plaatsvinden.

Praktische oplossingen

Het Gemeentelijk Platform Kabels & Leidingen heeft alle thans beschikbare Good Practices op een rijtje gezet op haar website, juist vanwege het a.s. verschijnen van de modelverordening. De Good Practices zijn tot stand gekomen in goed overleg tussen belanghebbende koepel- en brancheorganisaties. Hierdoor is sprake van landelijk gedragen adviezen, die door elke gemeente en elke netbeheerder (en alle andere betrokkenen) in goed vertrouwen kunnen worden overgenomen.

Ga voor een overzicht (met toelichting en links) naar www.gpkl.nl, submenu Good Practice (onder de button Verordening). Het gaat om thema’s als:

  • planning en coördinatie (regie)
  • zorgvuldig graafproces
  • dwarsprofielen
  • procesbeschrijving
  • combineren van bomen en ondergrondse infra
  • omgaan met kabels en leidingen in verontreinigde grond
  • welke verharding mag boven kabels en leidingen
  • wijziging van grondeigendom of maaiveldsligging

Geen keurslijf

De Good Practices zijn niet bedoeld als ”keurslijf”, maar als aanbeveling hoe het slimste kan worden gewerkt om een win-win-situatie te bereiken. Voor gemeenten die een handboek kabels & leidingen (gaan) hanteren, is het beslist nuttig om de landelijk ontwikkelde Good Practices te gaan gebruiken. Het landelijke draagvlak is er immers al!

De sector blijft met elkaar in gesprek om nieuwe handreikingen op te stellen en de bestaande Good Practices te optimaliseren. Dit gebeurt nu onder de hoede van het CROW (nationaal kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte) dat hiertoe eind 2012 een project heeft opgestart. Uiteraard is GPKL bij dit project van de partij.

Bron: persbericht GPKL.nl 28 januari 2013

Je kunt niet meer reageren.