Eerste DSA-netwerkbijeenkomst een feit

Op 16 april vond in het nieuwe Stadskantoor Utrecht de eerste netwerkbijeenkomst van de Digitale Steden Agenda plaats. Het doel was om met de verschillende actieve partnerorganisaties, de betrokken themaverbinders en geïnteresseerde collega’s uit de steden, DSA 2.0 inhoudelijk verder vorm te geven. De aanwezigen gingen actief aan de slag om verbindingen te maken met elkaar, waarbij de relevante thema’s en de Smart City ontwikkelingen in kaart werden gebracht. Het was een enerverende bijeenkomst waarmee we samen een nieuwe stap hebben gezet richting innovatieve kennisuitwisselende steden!

Drie inzichten Smart Cities

De bijeenkomst startte met een inspirerend welkomstwoord van DSA-voorzitter en wethouder van de gemeente Tilburg, Erik de Ridder, met de oproep om samen invulling te geven aan de agenda van de toekomst. Met de activiteiten van DSA 2.0 willen we maximaal aansluiten op de wensen en behoeften van de steden. Voordat we met de content aan de slag gingen werden drie verschillende inzichten over Smart Cities en innovatie in de stad gepresenteerd.

De maatschappelijke opgave

Gastvrouw Brigitte Hulscher gaf een presentatie over de maatschappelijke opgave van steden en deelde haar visie over de manier waarop de Digitale Steden Agenda extra toegevoegde waarde kan leveren. Steden hebben behoefte aan kennisuitwisseling en een platformfunctie van de DSA zou daarbij onmisbaar zijn.

Presentatie Brigitte Hulscher

Presentatie Brigitte Hulscher

Interne doelen en Agenda Stad

De tweede presentatie was van Simon Does, CIO van de gemeente Arnhem. Hij deelde een perspectief dat meer intern gericht is: het inzetten van technologie en innovatie voor je eigen stad en voor de verbinding met je burgers. Ten slotte presenteerde Robert Starke kort over Agenda Stad, het programma van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat zich richt op economische groei, leefbaarheid en innovatie in steden. De werkvorm is City Deals, waarbij steden worden gevraagd in coalities met proposities te komen. Ook hier zijn tal van aanknopingspunten met de DSA mogelijk.

Kracht van het netwerk

Na de rondetafel sessie en de plenaire terugkoppeling was iedereen het in ieder geval over één ding eens: de kracht van de DSA zit hem in het netwerk. We willen samen met de relevante dingen aan de slag, zonder dat de initiatieven langs elkaar heen lopen. De DSA ziet een voorspoedige tijd tegemoet met haar huidige partners: KING, VNG, Platform 31, Doorbraak in Dienstverlening, ministeries van Economische en Binnenlandse Zaken, de NVVB (Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken) en de VDP (Vereniging Directeuren Publiekszaken). Een netwerk dat we volop blijven versterken en verbreden!

Thema’s wisselen en accenten verschuiven, maar het netwerk blijft bestaan. De kracht zit in het netwerk.

Afsluiting van de bijeenkomst door Wim Oosterveld

Afsluiting van de bijeenkomst door Wim Oosterveld

Vervolg

De deelnemers zijn naar huis gegaan met nieuwe ideeën en persoonlijke acties. De DSA gaat volop verder met SAMI en de activiteiten rondom de huidige DSA-thema’s. Nieuwe thema’s laten we organisch ontstaan. Daarvoor wil de DSA graag elke stad de kans bieden haar vraagstukken en inzichten te delen binnen het DSA-netwerk. Welke onderwerpen zijn voor jouw stad relevant en waar zit bij jullie de energie? Houd de volgende DSA-nieuwsbrief in de gaten voor een oproep of neem alvast contact op met Fatiha Alitou.

Je kunt niet meer reageren.