De Zorgende Stad: verslag 28 juni 2012

De Zorgende Stad: verslag 28 juni 2012

Op 28 juni jl. kwam het DSA-team Zorgende Stad bij elkaar. Dit is een open werkgroep, waarin gemeenten, ondernemers, instellingen, onderwijs, onderzoekers en vernieuwers met elkaar werken aan het verbeteren van de zorg in onze samenleving. Een overzicht van de gemaakte afspraken en de laatste stand van zaken:

1. Project ‘Afstemmen vraag en aanbod in zorg en welzijn’
– Een plan van aanpak voor gemeenten is gereed. Alle stappen die nodig zijn om te komen van visie tot en met implementatie zijn in dit plan opgenomen. Het vormt de basis van een goede begeleide checklist, waarmee gemeenten aan de slag kunnen. Gezocht wordt naar gemeenten die mee willen doen om het plan uit voeren en verder aan te scherpen.
– Enschede onderzoekt of een combinatie met een pilot ter verbetering van Regelhulp te combineren is. Eindhoven en Tilburg gaan ook in gesprek met Regelhulp. In Groningen zijn zes instrumenten vergeleken.
– Er wordt voor dit najaar een themabijeenkomst voor gemeenten over dit onderwerp voorbereid.

2. Koppeling diverse platforms
NICTIZ en NOVAY hebben in opdracht van de provincie Brabant het rapport “Openheid van platformen voor slimme zorg” opgesteld. Er zijn twee speerpunten: openheid en interoperabiliteit. Er ligt een relatie met de eisen voor de inkoopfunctie van gemeenten waarbij het definiëren van outcomevariabelen van belang is. Het DSA-team werkt aan een aanpak voor een proeftuin waarin eisen worden geformuleerd waaraan platformen moeten voldoen, die een onderdeel worden van de inkoop door gemeenten. Deze aanpak is begin september gereed.

3. Gemeenten belangrijk in E-health toepassingen
Patiënten (NPCF), zorgprofessionals (KNMG) en zorgverzekeraars (ZN) hebben begin juni de Nationale Implementatie Agenda eHealth (NIA eHealth) gepresenteerd. De vrijblijvendheid is voorbij. Gemeente zijn volgens het Ministerie van VWS bij de implementatie een belangrijke speler, veelal als launching customer. Enschede vindt implementatie van bewezen e-health toepassingen belangrijk en roept andere steden op mee te doen. De Zorgende Stad zal aansluiten bij de partijen van de NIA. Er wordt naar een plek gezocht waar best practices en ervaringen kunnen worden gedeeld.

4. Informatievoorziening transities
Het onderwerp staat nu op de nationale agenda van de transitieondersteuning van VNG/KING. Enschede neemt in afstemming met KING/VNG het voortouw als frontgemeente. Ook Eindhoven en Ede zijn geïnteresseerd om mee te doen als frontgemeente.

5. Overige onderwerpen, die op de agenda staan maar nog niet zijn uitgewerkt:
– Governance; samenwerkingsmodellen
– Informatie delen over best practices
– Informatie delen met andere landen
– Samenwerkingverband voor zorgdiensten via de cloud

6. Oproep gemeenten
Elke gemeente kan onderwerpen aandragen waarop ze informatie willen uitwisselen of willen samenwerken. Dit om elkaar sterker te maken en niet elk opnieuw het wiel uit te vinden.

Meer informatie over de Zorgende Stad of wilt u meedoen? Neem dan contact op met Hans Haveman.

Je kunt niet meer reageren.