Data; het nieuwe goud?

In het tweede college  in de DSA Smart City Collegereeks op 15 december stond de rol van data in smart cities centraal. Data als het nieuwe goud, wat betekent dat precies en wat komt er allemaal bij kijken? De rol van data, dataplatformen, bewerking van data, data-infrastructuur en datavisualisatie en de Rotterdamse praktijk kwamen allemaal voorbij deze avond.

Verschillende experts namen ons mee in de wereld van data

Saxion

Mettina Veenstra gaf ons een kijkje in de projecten en onderwijs van Hogeschool Saxion samen met Enschede. In Enschede wordt vanuit de hogeschool samengewerkt met de gemeente en bedrijven aan de ontwikkeling van een dataplatform voor de collectie, distributie en gebruik van data over én voor de stad.

CBS

Marjolijn Das ging dieper in op het gebruiken van verschillende databestanden en het combineren van datasets om waarde te creëren. Marjolijn ontleedde samen met de deelnemers een case en lichtte daarmee een tipje van de sluier op over wat er allemaal komt kijken op het gebied van databewerking.

OSCity

Mark van der Net inspireerde ons met een mooie presentatie over de mogelijkheden en de waarde van data door datavisualisatie. Datavisualisatie is niet zomaar een leuke, fancy manier om data weer te geven. Nee, het is vooral een manier om data in perspectief te plaatsen en daarmee te verrijken.

Gemeente Rotterdam

Hoe pakt Rotterdam het nu precies aan? Frank Vieveen vertelde ons er meer over in het laatste deel van het college. Frank startte met een aantal concrete voorbeelden van Smart City projecten en ging vervolgens verder in op de Rotterdamse visie op Smart Cities, verschillende transitiepaden (roadmap Next Economy) en zijn theoretische model over de samenhang in data-architectuur. Hij sloot af met een mooi project in Rotterdam: het gebruik van 3D(-visualisatie).

Volgende college: het ecosysteem van Smart City

Donderdag 19 januari staat het derde Smart City college op het programma. Dit college staat in het teken van het Smart City Ecosysteem. Hoe werken partijen en belanghebbenden, die op enige manier baat, belang of invloed hebben, samen op het aan Smart Cities? Experts in dit college komen van het PBL, KPN, Min I&M en gemeente Amsterdam. Bekijk hier meer info.

Je kunt niet meer reageren.