Congres Ouderenzorg: samenwerken en leren van elkaar

Congres Ouderenzorg: samenwerken en leren van elkaar

In Nederland zijn veel initatieven te vinden op het gebied van Ouderenzorg. Dat bleek ook op het congres ‘De Toekomst van de Ouderenzorg’, dat op 28 juni 2012 werd georganiseerd. Ruim 100 deelnemers waren hierbij aanwezig. Hier bleek dat gemeenten belangrijke spelers zijn op het gebied van zorg voor onze ouderen. Alleen wordt wel overal het wiel opnieuw uitgevonden, en dat is jammer. Leren van elkaar, afkijken bij elkaar en delen van de goede initiatieven is een must.

Stijgende zorgkosten
Een huishouden is gemiddeld zo’n € 11.000 per jaar kwijt aan zorg. We leven bovendien steeds langer (elke week stijgt onze levensverwachting met een weekend). Paul Schnabel (SCP), een van de sprekers op het congres, voorspelt de komende jaren een verschuiving van de zorg naar een meer informele vorm van zorg. Zelfredzaamheid, ook van de ouderen, staat daarbij centraal. Het onderwerp ‘zorgverklaring’ (hierin staat hoe je de zorg op je oude dag wilt regelen) leverde veel discussie in de zaal op.

Goede initiatieven
Almere toonde een mooi voorbeeld van integrale en wijkgerichte aanpak voor dementiezorg thuis. Er is een  inkoopgids opgesteld, waarin zorg en wmo gezamenlijk zijn opgenomen. In Rotterdam kent met een gebiedsgerichte inkoop waarbij men voor woonservicegebieden voor ouderen een integrale wijkaanpak nastreeft. Uiteraar gericht op zelfredzame netwerken. In een andere presentatie wordt het Zorg- en WelzijnsInfoPortaal toegelicht; dit systeem wisselt informatie tussen zorgverleners uit om zo een beter zorgplan aan de burger te kunnen bieden. En dit is nog maar een greep uit alle initiatieven die op dit congres ten tonele werden gebracht.

Hans Haveman, trekker van de Zorgende Stad van de DSA (Digitale Steden Agenda) en projectmanager Zorg en Technologie van gemeente Enschede, had een goed bezochte workshop over de rol van de gemeente in de toekomst van de ouderenzorg. In zijn presenatie ging hij ook in op het thema Zorgende Stad van de Digitale Steden Agenda, waarin samenwerking en leren van elkaar centraal staat.

Je kunt niet meer reageren.