Het begeleiden van co-creaties is ontzettend leuk om te doen. Een groep tot resultaten laten komen en samen werken aan een vraagstuk. Vaak kennen de deelnemers elkaar niet eens of hebben zij geen idee wat zij moeten verwachten. Als facilitator is het een uitdaging om de groep zo door de dag heen te begeleiden dat zij samen tot goede resultaten komen. Daarbij kan het best lastig zijn om de balans te vinden tussen het aansturen en het loslaten van de groep. Welke sturingsmechanismen zijn er eigenlijk en hoe zet je ze in?
Sturingsmechanismen:
Energie
Stuur op energie. Laat de groep het werk doen. Blijf zelf uit de inhoud, dit doe je bijvoorbeeld door vragen te stellen. Houd de energie hoog en inspireer de deelnemers. Als je merkt dat de groep indut, zet dan een energizer in (zie ook Communicatieblog: Icebreakers en Energizers). Benoem je eigen observatie als je het gevoel hebt dat de energie omlaag gaat bij de deelnemers. Vraag de groep ook wat zij nodig heeft. Zorg er altijd voor dat je brainfood bij je hebt, koekjes en fruit kunnen ook een boost geven.
Tijd
Stuur op tijd. Het is belangrijk om met korte tijdsblokken te werken van 5 tot maximaal 45 minuten. Geef bij elk blok heel concreet aan wat de output moet zijn. De deelnemers weten op deze manier precies waar zij aan toe zijn en wat er moet gebeuren.
Actie
Stuur op actie en beweging. Laat iedereen bijdragen aan het proces. Maak gebruik van de teamdynamiek. Je hebt altijd iemand die direct de stift oppakt en gaat brainstormen en een stille willie die wel goed dingen kan uitwerken. Haken er deelnemers af? Geef ze een specifieke taak. Als mensen ideeën hebben, laat ze het idee dan niet alleen noemen maar juist al zo veel mogelijk uitvoeren. Laat deelnemers direct de mensen bellen van wie ze informatie nodig hebben of oproepen op Twitter zetten etc. Zo werk je aan een praktische uitkomst in plaats van alleen aan ideevorming.
Vertrouwen en positiviteit
Stuur op vertrouwen en positiviteit. Straal zelf vertrouwen uit in het proces én dat er op tijd een eindproduct ligt. Laat je eigen oordeel achterwege en stimuleer wat goed gaat.
Humor
Humor is ook erg belangrijk bij het faciliteren. Met humor kun je het ijs breken en je kunt veel duidelijk maken zonder ‘streng’ over te komen.
Bron: Training Co-creatie aan programmamedewerkers DSA, september 2013 + Co-creatie facilitator handboek, Alfaris Lawalata, Eenheid Den Haag.
Heb je hulp nodig bij het begeleiden van een co-creatiesessie of het faciliteren van groepen? Daniëlle Branje en Yvonne Sprick helpen graag! Stuur ons een bericht.
Je kunt niet meer reageren.