Cogas Kabel gaat negen gemeenten in haar verzorgingsgebied verglazen. Dat is bekend gemaakt door Michiel Kirch, algemeen directeur van Cogas. De Almelose organisatie wil alle huishoudens en MKB-bedrijven in haar verzorgingsgebied de mogelijkheid geven om zich kosteloos en zonder verplichtingen te laten aansluiten op het glasvezelnetwerk. Inmiddels is er in Markelo en Stokkum al gestart met de aanleg van glasvezel. Nu volgen de gemeenten Hof van Twente, Almelo, Borne, Dinkelland, Hardenberg, Oldenzaal, Tubbergen, Twenterand en Wierden.
Cogas ziet het als haar verantwoordelijkheid om het ‘netwerk van de toekomst’ voor iedereen toegankelijk te maken. Het verglazen van het kabelnetwerk is voor Cogas Kabel eigenlijk een logische stap in de ontwikkelingen van de afgelopen jaren; het is een nieuwe nutsvoorziening. “Met de aanleg speelt Cogas in op de toekomst. De informatiestroom wordt steeds groter”, vertelt Michiel Kirch. “Ons huidige kabelnetwerk kan gelukkig nog jaren mee, maar we willen onze klanten ook op de lange termijn van dienst zijn. Met het supersnelle glasvezelnetwerk kunnen zij maximaal gebruik maken van het snel stijgende aanbod van digitale producten en diensten. Voor ons is dit aanleiding om in te spelen op deze ontwikkeling en te starten met de verglazing van ons verzorgingsgebied. Vanuit maatschappelijk perspectief kiezen we voor volledige openheid en laag-drempelige toegang voor elke nationale, regionale of zelfs lokale dienstenaanbieder. Bovendien kiezen we ervoor een zo groot mogelijk deel van het ‘buitengebied‘ te ontsluiten (zoals nu bij het coax netwerk). Deze visie is in nauw overleg met de aandeelhouders (gemeenten) tot stand gekomen.
Open netwerk
Cogas speelt in op het karakter van de regio bij de verglazing van het verzorgingsgebied. “We kennen ons werkterrein als geen ander en hebben in de loop der jaren een natuurlijke positie gekregen binnen de samenleving. Voor ons een belangrijke reden om iedereen de mogelijkheid te geven om gebruik te maken van een open en toegankelijk glasvezelnetwerk. Dit betekent geen ondoorzichtige voorwaarden en verplichte abonnementen, maar openheid en keuzevrijheid. Mensen hoeven zich bij Cogas qua dienstenaanbieders nog niet vast te leggen. Wel belangrijk is dat mensen al toestemming geven voor de aanleg.”
Verglazing
De verglazing van de negen gemeenten duurt naar verwachting een aantal jaren. Het huidige kabelnetwerk is tot op wijkniveau uitgevoerd met glasvezel. Het ‘doortrekken’ van deze verbinding naar huizen en bedrijven staat dan ook centraal bij het project. Bewoners en vertegenwoordigers van MKB-bedrijven worden persoonlijk geïnformeerd en hoeven alleen maar toestemming te geven voor gratis aanleg.
Je kunt niet meer reageren.