Wat doet een innovatiemakelaar en strateeg bij de DSA eigenlijk? Marije deelt haar week met jullie.
maandag
Mijn agenda van deze week bestaat uit twee hoofdbestanddelen: kennis maken en kennis delen. Het begint met een fietstochtje naar de Bilt. Het KNMI organiseert met een aantal partners begin april een climate hackaton in Rotterdam (gekoppeld aan het IoT festival). Ze beschikken over een schat aan data en kennis, bijvoorbeeld relevant in het kader van klimaatadaptatie en evenementen. Benieuwd welke mogelijkheden voor het gebruik, toepassen en combineren van data bij de hackaton boven komen.
’s Middags een artikel afmaken met Richard Vermeeren over Smart Cities. Hij deed onderzoek bij veel van de aan de DSA verbonden steden over innovatie op het gebied van Smart Cities. Leuk vond ik te horen dat, groot of klein, elke gemeente zijn ambitie heeft op het gebied van Smart Cities. Soms vanuit een integrale visie, soms juist vanuit meer praktische pilots en projecten. Mooie opgave is volgens Richard het organiseren van toeval, ook iets wat Holger volgens mij ook altijd een belangrijke opgave vond voor de DSA. Maar is dat niet meteen een paradox? Hoe organiseer en orden je iets dat uit chaos en toeval ontstaat? Wim wees me op de orde en chaos theorie van Teisman. Het is beide nodig voor slimme innovatie en implementatie. Een mooie taak, ook voor ons, om die twee werelden meer samen te brengen en af en toe wat chaos te creëren in ons netwerk ;).
dinsdag
Dinsdag eerst werken bij Platform31 in Den Haag. Samen werken we onder andere aan het online platform Smart Cities. Gielijn, Matthijs en Wim geven een lunchlezing aan collega’s van platform31 over technologie en smart cities. Leuke discussie over de impact van technologie, van deelplatforms tot fintech, van robotisering tot sensoring en welke opgaves er daardoor voor steden er ontstaan.
Eind van de middag tijd voor teambuilding. Dat begon met elkaar beter leren kennen door middel van het inspiratiespel: van welke activiteiten word je blij, welke dingen kunnen je inspireren, wat houd je soms tegen? Daarna hebben we ons laten opsluiten in een escaperoom. Ik weet nu dat we best fanatiek zijn als groep, en dat we nog steeds kunnen lachen als we het op een haar na niet binnen het uur redden (grrrr).
woensdag
De volgende dag contact met Frans Jorna. Hij was lector Governance en innovatie en nu publicist/ spreker/ adviseur op het gebied van Smart Cities. Hij werkt op dit moment aan een key note over Smart Cities voor een congres. En hij is bezig aan een opdracht rond de vraag wat mogelijke effecten en beleidsopgaven zijn voor de zelfrijdende auto.
Daarna sparren met collega Geert-Jan over de omgevingswet. Hoe kunnen wij daar aandacht aan besteden? Wat speelt er en wat is belangrijk voor ons netwerk? Toevalligerwijs was het de dag daarna ook een van de onderwerpen tijdens een overleg van de themagroep Smart Cities met Stichting Stedenlink voorzitter en wethouder Erik de Ridder en wethouder Willemien Vreugdenhil als voorzitter van de pijler economie en werk van de G32.
donderdag
Overdag bereid ik met collega’s diverse meetups voor. Dat betekent inlezen op onderwerpen, uitnodigingen versturen, agenda’s vormen, sparren met sprekers, werkvormen bedenken.
’s Avonds tijd voor een lezing. Als ik niet oppas zit ik elke week in Pakhuis de Zwijger. In het kader van het EU voorzitterschap zijn er nóg meer interessante lezingen dan normaal lijkt wel. Nu was het trouwens in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, ook mooi, dat uitzicht over de stad op de 9e etage. Marten Kaevats vertelde hoe Estland voorloper is geworden op het gebied van digitalisering. Mooi vond ik het het voorbeeld van de x-road; een systeem om op een veilige manier verschillende data aan elkaar te koppelen (gezondheidszorg, persoonsgegevens, energie, bankgegevens etc). Ger Baron reflecteerde op Amsterdam en Nederland: hoe ver zijn wij met digitalisering? Wat kunnen we leren van Estland?
vrijdag
Vrijdag is het rustig en kan ik even werken aan onze strategie: hoe kan de DSA zich als programma en beweging verder ontwikkelen? Vooral even aan het denken over een goede planning: we willen voor de zomer onze koers op hoofdlijnen rond hebben. Maar dat betekent dat ons netwerk, onze bestuurders dan ook betrokken moeten zijn. Zo snel nog een mail sturen naar EZ en BZK over hoe we dat goed gaan organiseren!
Je kunt niet meer reageren.